fade
Мисля, че отговор на твоите въпроси няма да намериш. По-точно ще има много обяснения и нито едно, което да обхваща всички или поне повечето ефекти на магнетизма. По всяка вероятност може би проблема е, че всички робуваме на това което са ни учили или сме чели. Затова и аз поне не съм срещал някой, който да се е заел сериозно и научно да изследва ефектите на магнетизма. Магнетизма се взема за даденост с няколкото известни формули при определени състояния.
Пробвах да възпроизведа няколко експеримента на Alesk с неодимови магнитчета 5х5х5 мм. Направих водачи от пластмаса и замервах разстоянието на отблъскване на магнитите. Получиха се интересни неща.
Първият експеримент - отблъскването го приемам за 100%. Всичко се мери в мм. Вторите резултати след наклонената черта са с едно малко неодимово магнитче, което се отблъсква, и един или два магнита от 'шкафче'.
Грешката ми в измерването е доста голяма +- 1мм., но по-важна е тенденцията.
Някои изводи:
1. добавянето на още един магнит НЕ вдига двойно силата на двата магнита както се очаква.
2. добавянето на желязна маса към единия магнит повишава силата на магнитната система. Като зависи от големината на желязото ( в случая човка на клещи ). При варианта с неодимовия магнит се получаваше в някои случаи реакция както на добавяне на магнит, а не желязо. Просто грешката на мерене ми е голяма или поради силата на неодимовия магнит прави желязото на магнит (ориентира почти всичките му диполи, които са към магнита и така то става на магнит, който се добавя към другия). Трябва да се доуточни измерването.
3. получава се така, че не може да се компенсира изцяло с еднакви магнити магнитното поле. Тоест два магнита събрани с еднакви полюси пак си остават магнит.
4. предполагам, че същите изводи могат да се направят и ако магнитите се мерят на привличане. По-трудно е измерването.
5. по всяка вероятност при малки разстояния между магнитите нещата ще изглеждат по друг начин
Е сега някой да ми опише с уравнения какво точно става