Привет,
В предвид перспективите и най-вече интересите ми – се опитвам да открия област в химията (физика, техника), в която да развия потенциала си - изобретателския нюх.
Изучавал съм три години Органични химични технологии, с инженерна насоченост. Обмислям каква магистратура да уча и къде да работя (мисля да започна от лаборатория в институт на БАН - да, изледванията в тази сфера там се броят на пръсти, но все пак има допирни точки) .
Kолебая се към кой дял на химията (природните науки) да се насоча (магистратура и/или експериментално/самостоятелно), по-долу съм изброил интересите ми.
Може би в - Огранична химия, неорганична химия, физикохимия...
Физиката, механиката са ми много интересни и ми се ще да е нещо свързано с нея! Най-вече ме вълнува
енергията.
-
Алтернативни източници на енергия (извличане, преобразуване, генериране, съхранение, ...), фазови превръщания, екзотермични реакции, отопление, топлинни процеси, специфични явления, процеси, апарати и устройства, енергийна ефективност, алтернативни горива, енергия за превозно средство, зелена химия, и космически технологии, рециклиране.
Ще ми се да не е нещо тривиално, например подобрение на КПД (или цената) във фотоволтаичните панели с няколко %
, а над нещо по-новаторско, с по-голям потенциал
Tук гледам, че повечето раздели, устройства, са свързани с
тоците - а там не ми е силата за съжаление.
Друго което съм се сетил:
Освен гайда:
Free energy devices от Patrick J. Kelly (PJKBook) - има ли нещо друго като алманах от тази сфера или по-скоро разделите и подразделите на химията и физиката и сам ще се ориентирам (съответно ще потърся и у нас дали се работи по съответната тематика - БАН, университет... или в чужбина). По възможност да не е твърде абстрактно, за да не ме погледнат като Фокс Мълдър в някоя лаборатория, ако пък е ще работя самостоятелно, но искам да започна в някоя лаборатория с достъп до ресурси
Има и вариант Б (който избягвам засега) е да се насоча към сфера/специалност, която има голяма реализация/перспектива и ми е що-годе в кръга на интересите ми - например електрохимия (>електромобили...).
Можете ли да препоръчате източници, журнали за новини, открития, статии по тези теми?
Отправил съм поглед към този панаир на изобретенията, новите технологии в Нюрнберг през есента:
http://www.iena.de/en/home.html Дано успея тази година да се класирам. Знаете ли за друг подобен и по-близо до родината?
Поздрави