Здравейте колеги,
и аз мисля да се вмъкна в тази тема, но не с коментар към устройството, а с идея, която е също с гравитационна насоченост.
Та идеята е следната /ръководете се по прикачената по-долу принципна схема/:
Имаме голям съд с вода /да кажем, че водата е с тегло 100 кг./, два клапана - голям и малък, стоманена пружина и тръба, по която стоманената пружина да избутва водата към най-горната точка на съда с вода.
И така, в ситуация номер 1 системата е в покой. В ситуация номер 2 големият клапан се отваря, силата на тежестта на водата избутва буталото, което е закрепено за стоманената пружина и пространството, което се освобождава при натиска на водата над пружината между буталото и големия клапан се запълва с вода. Количеството вода в това пространство зависи от това при какво ниво ще се уравновесят силите на тежестта на водата и на еластичността на пружината /или както там трябва да се каже/. Когато силите се уравновесят големия клапан може да се затвори без голямо усилие /ситуация номер 3/. В ситуация номер 4 се отваря малкия клапан и пружината изтласква малкото количество вода по тръбичката нагоре. В ситуация номер 5 водата вече е изтласкана от пространството между големия клапан и буталото, и се намира в тръбичката. В ситуация номер 6 малкия клапан се затваря и изтласканата вода остава в тръбичката. И така отново се повтарят циклите от 1 до 6 докато водата не стигне до най-горната точка и започне да се влива в големия съд с вода.
Та по моите изчисления водата действа на пружината със сила 100 кг /защото като пример съм дал, че водата е 100 кг./. След като големия клапан е затворен стоманената пружина действа на водата в междинното пространство, която приемаме, че е 5 кг. със сила на изтласкване 100 кг. Та ако цикъла се повтори 4 пъти, докато водата стигне до най-горна точка, пружината ще действа на водата в тръбичката 100 кг. към 20 кг.
Не знам дали сметките са верни, дали трябва да се отчита още нещо /например атмосферно налягане, налягането на воден стълб и тем подобни/.