Здравейте,
Отдавна чета коментарите в този форум, защото се интересувам от възобновяеми енергийни източници. Искам да открия темата за "Вятърна турбина тип Савониус с три перки". Приемам всякакви идеи, мнения и поуки, както и бих помогнал със същото, ако мога да съм полезен. Не бих искал, да разводняваме темата със сравнения, между турбините с вертикална ос на въртене и тези с хоризонтална ос на въртене. Предимствата и недостатъците са ми известни, и на двата типа. Но аз се занимавам само със Савониус. За мен са по-лесни за изработка, защото не се нуждаят от насочване спрямо направлението на вятъра и от спирачна система против саморазрушение. Имам едно реално колело с диаметър 1640мм. и височина 1000мм. На това реално колело все още не съм му свалил характеристиките, по ред причини, нямам подходящият генератор, нямам анемометър и т.н. Започнах по-лесният вариант, чрез изследване на моделно колело с размери, диаметър 400мм. и височина 200мм. Искам да разбера, какъв модел на лопатките е възможно най-удачният, за извличане на максимално добри характеристики. Чрез реални опити и сравняване на съответните показатели при различна форма на лопатките. За съжаление опитите ги правя в домашни условия. Имам само резултати от показателите на моделно колело, с три полуцилиндрични лопатки, свалени в аеродинамичен канал в Русенския университет.Вижте прикачената схема на лопатките. Има и един клип на реалното колело. В домашни условия обдухвам моделното колело с комплект от четири вентилатора, но незнам с каква скорост е въздушният поток, за да направя сравнение между показателите, от аеродинамичния канал и в домашните условия. Ако някой има идея от къде мога да си купя анемометър, на сносна цена или пък назаем...
Ако темата представлява интерес за някой от вас, ще радвам да коментираме. Защо не и нещо повече?