Атос с въпроса за фитнеса ме връщаш в буйната ми младост преди 10-15 години- тогава си го мислех това, само че тогава мислех сам да си направя уреди, които да задвижвам собственоръчно и да си произвеждам сам тока, който ми трябва. Не си спомням кой накарах да ми изчисли ентусиазма, с който мога да се заредя и да превърна в движение а от там и в ток, но този човек ми обясни че ще произведа в пъти по- малко ел енергия от тази която ми трябва за да си захраня само хладилника да речем. Тогава взех да мисля как да извлека метана от собствените си изпражнения и след като и това безумие беше отхвърлено, взех да мисля за животинската тяга- казах си "Един ден ще гледам животни и те ще ми произвеждат ток. Щом вол може да оре, може и да върти електрогенератор" Единствения проблем беше в това, че и до сега не съм се впрегнал нито аз, нито бивол, тъй като не ги отглеждам. 6 месеца от живота си бях пастир на 8 говеда, един кон и две кози. Цял ден си мислех ако впрегна едни двуколки с генератори на колелата на тези животни и сложа акумулатори да зареждат, дали не би станало чудото?! Още не знам. Ако някой ден се върна на село ще си направя в двора един голям кръг, ще сложа един прът да стои като диаметър на тоя кръг и по средата ще има генератор. В тоя прът постоянно ще има нещо впрегнато от двете му страни- или аз или говедото ми или магарето ми, а може и прасето ми! Все още не знам, ама на всичко ще си му дойде ред! Подозирам, обаче, че преди това ще измисля нещо по- добро, но това като краен вариант за отърване от енергото винаги ще си остане актуално!
))) Забелязвате сериозния ми тон!
Е може би не тряя много много да припарвам покрай психиатри и психолози, ма с изключение на тва другото си ми е екстра.
А относно схемичката- това със Зеебек го учихме на времето в електротехникума и си спомням че принципа се използва най-вече за измервателна апаратура, защото ЕДН-то било твърде малко. Спомням си че тогава мислех да пусна една жица в язовира на 40-50 метра дълбочина, където е близко до нулата и една жица горе на слънцето през лятото на 40 градуса, но даскала тогава ми каза че било тъпа идея. Ако обаче това не е така и има хляб в това какво би станало ако вместо любимият ми Стърлинг използвам това и да речем сложа вода от 15 градуса в края на единият проводник и огън на 300 градуса в края на другия това колко ел. енергия би ми дало? Питам защото ми се струва че това което даваш тук идва малко, но пък ако греша принципа може да се използва доста широко, а аз определено може да греша защото не съм много по формулите.