Отварям тази тема, в отговор на вече няколко запитвания към мен отнасящи се до най-древната система достигнала до наши дни за Физическо, Ментално и Духовно Самоусъвършенстване, включително и на съвременния човек... наричана ЙОГА.
Моля, преди някой да започне да "ръси" тук "странни мнения" или "неграмотни" по темата постове, да попрочете малко от малко същата по характер тема в сайта ми
http://art-omnology-yoga.blogspot.comСайта се отваря директно и като натиснете върху "кълбенцето" със зелен цвят под аватара ми. Там има "бутонче" Йога Методи.
Въпросите, които ме провокираха да отворя темата е на наш колега, който ме запита за доста неща вкупом, и ми се струва, че трябва да отговоря и за/на всички останали, досегашни и бъдещи членове на Форума.
Няма да цитирам Въпросите на колегата, затова пък Вие се понапрегнете малко, за да ги прочетете в отговора ми, а именно:
Има отговор на въпросите ти... Той е в теб самия... Йога помага да го откриеш.
Цитирам великия Ошо: "Йога е едно обръщане НАВЪТРЕ. Едно абсолютно обръщане навътре." - към Себе-то, към Аз-а...
и като гледам, ти си почти готов за това Голямо Пътешествие.
Започвам с кратка отпратка - на всеки мой пост, под снимката ми, има едно зелено кълбенце - натисни върху него и ще отидеш на един от сайтовете ми. Там има бутонче: "Йога Методи" - отвори и чети.
Упътвам те тук малко повече, за да разбереш онова четиво, което е предназначено за по-напреднали в темата:
Нивата (степените) са осем - ще ги прочетеш и осмислиш.
Първите две се отнасят до взаимодействието и
отношението ти към Себе-то и към Света - много е важно да го преговориш за да се балансираш.
Вторите две - Хатха и Пранаяма - са физикалното подготвяне - където всъщност мога да ти дам само един допълнителен съвет - другото си го знаеш от твоите "гимнастики" - Дишай Бавно и Дълбоко! И най-важното - ОСЪЗНАТО. Влез в самия процес на дишането си, следвай с мисълта си въздуха който вдишваш, задържаш, издишваш и пак задържаш - в примерен ритъм 1:2:2:1.
Оттук нататък започва Магията - следва Пратйахара - управление на Сетивата... а те са общо 12+1... Девет телесни, още Три енерго-информационни и последното "+1" - е Сетивото В ОБМЕН.... с по-висшата от висшите Реалност.
Като казвам "сетива" - казвам все едно "врати", "двери", "проходи" и то Навътре и Навън едновременно - Двупосочни са. И колкото са Сетивата (12+1) - толкова са и Нивата на Обмен с Реалността.
Подготвяйки се, чрез Йога, или Ци-гун, или Чи-гун, или "джи-гун-И" = осмислена "джи"-мнастика = гимнастика (в древния смисъл на думата) - ти постигаш ВЪЗМОЖНОСТ да ползваш Енергията от Нейните неизчерпаеми кладенци. Не самата ЕНЕРГИЯ, а възможността да я ползваш, да се включиш (когато е потребно) към Нея...
Това е цялата философия...
Следващите Нива са Медитативните - Дхарана, Дхияна и Самадхи, и са просто едно задълбочаване на процеса на САМОТО ВКЛЮЧВАНЕ... или "по-широкото отваряне на Вратите"!
Обикновено адептът достига до Самадхи, защото си му харесва да живее САМО КАТО ЧОВЕК...
Така Деветата
НИВА -
НИр
ВАна - най-често остава напълно непозната. А тя е Непрекъснатата ВКЛЮЧЕНОСТ към Океана от Енергия (нарича се ПРАНА)... В Нирвана ти ставаш БОГ. а не някакъв Бог или просто - бог...
БОГ е абревиатура, и означава
Безсмъртно Осъществен Градеж... Безсмъртно СебеОсъществяване на "Троичността" ни (Физическа, Ментална и Духовна)
Там, или Така - ти си се домогнал до Висшите Енергийни Нива.
Междувременно упражнявайки се, ти придобиваш така наречените Сидхи (или Сили)... те са основно 84 форми, но има и смесени между тях и стават невъобразимо множество от варианти за Енерго-Информационен ОБМЕН с Реалността и впоследствие НИВА-та на Нирвана
Която и от тези Сили да придобиеш, а може и няколко, а може много рядко и всичките, ти ставаш т.нар. ЕКСТРА-СЕНС - СВРЪХ-СЕТИВЕН - в аспекта, който споменах по-горе... т.е. УПРАВЛЯВАЩ ЕНЕРГИЯТА НАВЪТРЕ И НАВЪН...
Е, започвай...
Чакам въпроси, след като научиш "наизуст" (шегичка!
, това което само съм намекнал в темата си "Йога Методи" в сайта.
Стегни се, точно като студент преди изпит! - и се приготви да четеш доста тежък текст ! - в смисъл, че иска много да мислиш, докато четеш...там всяка дума, фраза, изречение и/или абзац е цяла Енерго-Информационна Вселена.
Очаквам всякакви ВАШИ смислени въпроси, само по темата.