Да ти кажа, и аз съм виждал по магазините вакуумни системи на доста бюджетна цена. Но като поразпитам, се оказва че това са два панела и помпата, плюс термостат, и още някои дрънкулки. Оказва се че тук не влиза бойлера, и не влизат тръбите. Като говорим за тръби ми се изправя косата, защото къщата ми е дървена, и е проблем един кабел да прекараш, какво остава за тръби. Като пусках медните тръби за парното псувах като са световно
КАто си на тухла, лесно, къртиш, слагаш тръбите, замазваш. А тук... Та се отказах от идеята. Ако добавя още 500 вата панели, ще излезе същите пари, а няма да имам тези разправии. Абе пак ще го мисля...
Ще се опитам да начертая схема на токовете, и да я постна тук. Като навързвах нещата се позовах на още един закон на електротехниката, който гласи, че ако една система се състои само от източници, токът ще тече в посока на този,който има най-малко напрежение. В случая това са акумулаторите, затова се надявах останалите източници да не се превърнат в консуматор. Амперметъра показа, че законът е верен - токът тече само в посока акумулаторите. Нещата се променят за фотоволтаиците вечер, като спрат да дават ток, започват да консумират около 100 милиампера. Този проблем го реших с един диод.
Контролерът е morningstar TS-45 Има порт за свързване на сензор за температура на акумулаторите. Самият сензор се поръчва отделно, и е 78 лв. Не знам на какъв принцип работи, но ако смяташ че не е толкова важен, няма да се набутвам.
За консуматорите си напълно прав, аз дори като строих къщата пусках отделна инсталация за осветлението, за да направя лампите на 12в. После излязоха диодни луни и крушки на 220в. ИМах малък хладилник и малък телевизор, ама като дойдох тук да живея, се оказа че ми липсват градските удобства
Пък и ми се роди бебе, сега е на 4 мес
Сещаш се че с него идва голям хладилник, перална, ютия... Но засега токът ми стига, даже онзи ден в бурята реката придойде жестоко, и задръсти турбината с пясък и буклуци, и вече трети ден нямам производство от нея. Но акумулаторите държат, и ако се вярва на индикацията, има ток за още три дни. Ама утре ще се хвана да изчистя турбината, че знам ли...