Като всеки тук и аз съм се замислял за оползотворяване на слънчевата енергия. Естествено не ми стига финансов ресурс
Ще споделя мякой разсъждения по този повод:
1. според мен трябва да се забрави, че система освен вакуумна ще работи зимата.
2. нормално необходимата температура е примерно 40-50 градуса (за лятото) на 80-120л бойлер за едно семейство на ден. Никакви по-високи температури които довеждат само до прегряване.
3. най- евтиния панел, който съм измислил (меже да е и в вертикално изпълнение) е мрежа за подова замазка върху която се прави серпентина от черен муркуч за поливане. закрепя се с тел за мрежата, а мрежата с дюбели за стената.
4. от тук почват проблемите: трябва помпа за движение на водата, съответно управление за пускане и спиране, бойлер със серпентина за да се подгрява водата (другия вариянт е превключване на циркулацията на стандартния бойлер и после пак превключване при използването на топлата вода).
Мисля , че малко се вдига цената с тези проблеми.
5. готови системи с вакуумни тръби вече има за по 500-600лв. със стойката , тръби около 1.75м2 и бойлер. Според мен спокойно могат да се монтират вертикално и въпреки по-малкото КПД да си работят. Имат и някаква гаранция.