Здравейте момци! Имах малко свободно време и реших да си поиграя с мосфет транзистор и драйвер за управлението му, та да видя как се държи... отпушва ли се , грее ли , колко грее и т.н. Използвах IRFP 240 - N канален, 200 волта, 20 ампера, 0,18 ома, вх капацитет - 1300 пф. и TC 4420 за драйвер, който захраних с 12 волта. Направих си жичен резистор от реотан за активен товар и включих мощното захранване 38 V/10 А, пуснах и сигнал генератора.
Като реултат стрелковия амперметър отчете 2 ампера, с осцилослопа погледнах фронтовете на гейта и дрейна - прави като отвес, транзистора не грееше и радиатора беше студен.
... Друг е въпроса дали тези 2 ампера са реално 2 или повече заради импулсния ток и стрелковия уред, който е направен за прав.
Бях много въодушевен - малко над 70 вата и транзистора и радиатора не бяха ги усетили
Да, ама не! При включването на индуктивен товар амперметъра отчете 2 ампера и .... всичко започна да пече за секунди
фронтовете на управляващите импулси си бяха прави, дрейновия започваше стръмен и завършваше със затихваща синосуида, което според мен е нормално заради индукцията. И се почна едно чесане по главата за ..... True RMS, вихрови токове, понеже и бобината се напече, фактор на мощността и т.н.
Качвайки честотата токът падна което е нормално, защото индуктивното съпротивление се повишава но мосфетът продължи да грее. Сега умувам как да процедирам по-нататък. С'я, че имам много пропуски в тези науки е ясно ...ама...