Много си прав Велектра, безкрайно прав! Това, което казваш е вярно и ме мъчеше още при първите ми разработки. Два ли бяха, три ли, неуспешни мои проекти, включително и репликите още две-три... докато накрая пипето ми узря... Но то беше още преди година и половина.
Сега съм наясно. За Иван - не знам. Неговата конструкция още е в съвсем начален стадий и накъде ще поеме е Божа работа.
Тук мога да кажа следното:
1. Зъбни колела не стават към всяка конструкция. Например модела на Бауман не работи. Въпреки, че моя модел 135 леко напомня за този на Бауман - има няколко много съществени разлики... (прословутите мои "цаки") вследствие на което моя модел тръгва. С други думи - зъбните колела са много важен, съществен, необходим и успешен детайл към съответна разработка.
2. Веригите са най-неподходящия вариант за зацепване. Бягат от "линията" и в домашни условия е почти абсурдно да се направи нещо сносно с тях. По-скоро ще си изгриза ноктите на краката отколкото да се захващам отново с вериги.
3. При ексцентриците - зависи от ексцентриците! Едни стават, други не! Трябва много смятане и натрупан практически опит, за да има успешна конструкция. При някои от моите разработки с ексцентрик опирам до големи механични загуби от триене, от дисбаланс... въпреки греси, настройки... въпрос на качествена изработка и избор на вида ексцентрик. С две думи - труден е за изработка в домашни условия.
Връзка обаче вкл. и обратна между "статор" и Ротор е абсолютно наложителна. "Статора" е в кавички, защото не винаги става въпрос за класически статор - в смисъл на "неподвижен". При моите разработки нямам неподвижни части. Всичко се движи, т.е. нямам статори.
Низо, и ти си прав. Всъщност няма голямо значение дали ще го наречем поле или субстанция или ареал (пространствена област) в която се изявяват магнитни свойства. Важното е, че това чудо се появява и може да се впрегне в работа (движение, въртене и пр.) За посоката съм съгласен, но мисля че "количеството" непрекъснато се изменя под въздействие на външни (а често и от вътрешни) фактори - точно за това идва и най-важният извод и СЛЕДСТВИЕ - магнитът може да е равновесна система, но ареалът на магнитните свойства - ТВЪРДО НЕ! И точно това е големият "номер" на създалите вече свои магнитни двигатели - да успеят да създават условия с различни подредби на магнитите и различни по концепция механични конструкции Магнитните Свойства да променят своите количествени и качествени характеристики.
Zeepk - и ти си прав, с цитата на Цветан Ф. - наистина магнитното поле около всеки постоянен магнит е в равновесие - твърдо ДА! - обаче! - човекът в своето хилядолетно съществуване и борба за оцеляване е измислил толкова хитроумни устройства и конструкции, че е просто смешно да се твърди, че при прилагането на подходяща механична конструкция към две или повече магнитни полета не би се ДЕУРАВНОВЕСИЛО съответното СБОРНО ПОЛЕ!!! - още веднъж казвам - имам "пълен джоб с цаки" (или хитроумни способи) които просто чакат своя инженерен гений да ги приложи както трябва (разбирай чрез армия от шлосери, стругари, фрезисти и пр. майстори със ЗЛАТНИ РЪЦЕ)... Е това ни чака в най-близкото и обозримо бъдеще - говоря за месеци, не за години или десетилетия!
И завършвам с прекрасните думи на наш колега, по повод, че можем да усложним конструкцията на една проста система - но заслужава ли си? - "Лесно е да направиш една ПРОСТА система СЛОЖНА. Сложното е да я направиш ПРОСТА!" ... т.е. забравете засега за всякаква електроника за управление на Магнитния двигател. Нека го направим първо БЕЗ. После вече е лесно!
Поздрави!