Вихърът, вихрушката, въртопът, въртежът, тороидът и пр. названия са все едно и също понятие отнасящо се до основно, фундаментално свойство на материята на всички нива на нейното структуриране.
Въртенето в най-общ смисъл, го има - т.е. съществува, наблюдава се (без да е необходимо да се предполага) и в атомите и ядрата им, и в молекулите и сложните конфигурации от тях, та чак до всички обекти в космоса.
Това, което често ни учудва в ежедневния живот, включително различните социални брожения, че дори и пара-пси-феномени - и в частен и в общ смисъл - са следствие все отново и отново именно на Вихрите, Въртопите и пр.
Въртят се ураганите, циклоните, смерчовете и торнадата, всички ветрове без разлика от посоката им, морските течения, всички електромагнитни и магнитни полета...
Самата наша МИСЛОВНОСТ (и като единичен невронен импулс, и като сборно явление) е под една или друга форма ИМЕННО ВЪРТОП, ВИХЪР, ВИХРУШКА.
Всичко винаги и навсякъде СЕ ВЪРТИ. Ако наблюдателят не забелязва въртене, то е защото той самият е част от това въртене.
Въртенето във всичките му форми винаги е съпроводено И ОТ ПРЕМЕСТВАНЕ.
Всичко това, аз лично за себе си, съм го извел като един от основните принципи на Движението - дефинирани още през 1989 год. в публикуваната още тогава "моя" Единна Теория на Всесъществуващото - ЕТВ" и представена на научен симпозиум в Руския Културен Център на 25 март същата година. Можете да я намерите в раздела "Омнология и ЕТВ", като кликнете на синьото кръгче под аватара ми, или директно на следния линк
http://art-omnology-yoga.blogspot.com/p/blog-page_6637.html Така - всичките ми настоящи експерименти с магнитите са основани на този принцип и в този смисъл - няма нищо ново за мен!
Новото е, че просто трябва да си отваряме очите не на 180
0, а на 360
0, за да не пропуснем
закономерният си шанс за нова находка....
Чудесната находка на Радико е поредно доказателство именно на това.
Просто всеки от нас трябва да намери собствено разбиране за този съвсем обичаен природен феномен, и да го включи в разработките си.
Мен лично ме плени възможната крайна механична простота, с която може да бъде изградено навсякъде където грее слънце подобно съоръжение.
Може и да се хвана в ръце и да си направя нещо подобно.