Колега това са опитите за електромагнитна индукция.
Първо магнит, надлъжно движение, после електромагнит. Електромагнита искаш да го замениш със заредена сфера или електрет.
По-лесно е статично променя се заряда на сферата.
При висока честота електромагнитната индукция е силна, така че, параметрите на опита трябва да са прецизни. Установката ми с индуктор излиза най-подходяща, работи на 25Хц, заряден кондензатор 1мкФ, имам апериодично разреждане.
По дефиниция тесловите токове са с висока честота, високо напрежение. Тук имам ниска честота, високо напрежение.
П.П. На отговор №55 в раздел" Тестатика - принцип на работа и основни схеми" съм дал снимка на теслов трансформатор с капацитивна решетка за възбуждане.
От изложеното е ясно, променливото електрично поле възбужда магнитно. Теория и количествени изчисления няма. Подхода трябва да е комбиниран за решение на задачата:
-теоретичен
-практичен
Взима се хартиен кондензатор 20мкФ, примерно от асинхронен двигател за 250 В ефективна стойност и се навива върху бобината на мрежов Ш образен трансформатор. Незнам как да направя изводите на кондензатора от алуминиевото фолио? Магнитното и електричното поле са на 90 градуса, резултантното еднородно поле ще е кръгово както учи Лисажу (фигури на Лисажу), може и осморка. Стойностите могат да се настроят и да стане резонас. Въртенето на еднородното поле може да съвпадне с резонасната честота (синхронизиране). Имаме параметрично усилване или резонанс със средата това са теоретични виждания.