Явно за соята ще да е ставало дума в изследванията. Честно казано соята не е много разпространена в България, с изключение на колбасарите, които доста я ползват. По тази причина не съм чел достатъчно за нея, но до колкото съм останал с впечатление, дори да не е ГМО, соята не е от най-здравословните храни. До колкото знам има нещо общо със синтеза на естроген, а въздействието на хормоналния баланс е нещо от което с право можем да се страхуваме. (според някои конспиративни теоретици появата на толкова много мъже хомосексуалисти в западна европа и сащ се дължи именно на свръхпроизводството на естроген заради свръхконсумацията на соеви продукти, но аз честно казано бих поставил под съмнение тази информация заради източника, но нищо чудно да има и частица истина в нея) А специално ГМО соята, беше културата, която предизвика известни дискусии по отношение на канцерогенност. Не съм запознат, дали подозренията са потвърдени. Но като цяло е ясно, че със соята не трябва да се прекалява. Предполагам, че приета в малки количества инцидентно, си е най-нормална храна. Но в никакъв случай не бих я препоръчал като основен компонент от менюто, независимо дали говорим за ГМО или не. Ако не бъркам, дори в правилата за етикетиране на ЕС има задължение да се описва влагането на соя или продукти от соя.