.....някои от най-евтините марки може и до 200% добив да са стигнали...
Твърде занижени показатели. В моя край една фирма за производство само на кашкавал, която изнася за Япония, ми сподели шефът й, че най-накрая, след 6-7 год. търсене, лутане, питане, експериментиране и т.н., е успял да направи 1 кг. кашкавал от 1 л. мляко
. За сведение 1 кг. по БДС се прави от 10-11 л. Другото съдържимо не съм го питал какво е, защото се вцепених, но всеки случай не е мляко. Предполагам повечето е палмово масло. Кашкавал = палмово масло + пълнежи!
Трудно ми е да опиша радостта от лицето му, когато говореше за постижението си, макар аз неистово да успявах да прикрия негодуванието си от това и се държах привидно солидарно с постижението му.
По отношение на месото.
Да, наистина сега има месо, което е по-евтино от тоалетната хартия и ГМО-соята. Пак в нашия край, в града има един склад за месо, който снабдява почти половин България с евтино месо от ЗЕ. Около 3-4 лв./кг. Разполагат с неограничени количества. Дори българското производство тотално да изчезне, тоя склад ще храни с години цяла Б-я. Всъщност това е държавен резерв от ЗЕ и доказано е канцерогенно. Няма никакъв вкус, отвратително е. Големите вериги - хипермаркети предлагат такова безвкусно месо - пълен боклук.
Всички хотели и заведения по морето се зареждат от тоя склад. На ол-инклузива им плющят ушите от това месо. Дано им е било вкусно тая година.