angelmr,
Имам въпроси, но искам честен отговор!
След като си врял и кипял в месопреработването, купуваш ли и консумираш ли месни произведения от магазините? Какво предпочиташ, произведения колбас в къщи с най-обикновени подправки и сушени под навеса или купеното от магазина?
По една случайност миналата година по един проект се наложи да правя луканка по традиционна рецепта. Това беше единствения случай за последните около две десетилетия в който може да се каже че съм ял домашен колбас. Което не ми попречи да му сложа селитра.
Тя си е традиционен компонент на колбасите. Заедно с нея правих и тестови партиди от луканка за която екстрахирах биологично активните вещества от билки и подправки по химически метод (с етер) и да ти кажа, тази с екстрактите беше по-хубава и по-добре се запази. Но пак аз си я правих и беше по-добра от масовата продукция от хипермаркетите. С тези суровини би излязла на продажна цена към 50 лева килограма. Но освен този експеримент, купуваме месо и колбаси от магазините. Принципно гледам да избягвам малотрайки, понеже те са с най-ниско качество, но не ги изключвам напълно от менюто. Въпреки че съм наблюдавал как се правят и какво желе представлява пълнежната маса преди да се свари.
Как ще коментираш изнесената от СЗО преди две-три седмици информация, че колбасите и месото причиняват рак? Между другото, малко хляб за размисъл по тази информация:
http://ru.sott.net/article/1409-vy-slyshali-novost-myaso-vyzyvaet-rak-no-tak-li-eto
За съжаление не мога много задълбочено да го коментирам това. Имаше някакви намеци за алергени, но не разполагам със достоверна информация по въпроса. Ако ще коментираме нитритите, като един от най-тревожните компоненти на месните храни (наш професор от БАН повдигна въпроса миналата година), то сами по себеси нитритите са потенциално канцерогенни, но заедно с това са и част от естествената ни диета (много растения натрупват азот), така че организма ни разполага със силна антиоксидантна защита на стомашно чревния тракт именно за да парира тази заплаха. Обаче ако някой се храни предимно с месни полуфабрикати и поема малко антиоксиданти, бих казал че дърпа дявола за опашката по отношение на стомашен рак. Ние хубаво имаме защита, но не трябва да я претоварваме много, или да я лишаваме от боеприпаси.
Как ще коментираш суровоядството? Знам, че суровоядството е много обширна тема, но все пак би могъл да кажеш няколко думи на кръст, както до момента, стабилно и научно обоснован, а не в стил, аз харесвам, аз не харесвам.
Предварително мерси за отговорите!
В продължение на 8 години бях вегетарианец и се интересувах от суровоядството, но си признавам че през онзи период не разполагах с много информация по въпроса. Не еднозначен въпрос. Някои храни се усвояват по-добре сурови. Особено важно е това за източниците на витамин С, или за зелевите зеленчуци (макар че сурови ми са гадни на вкус), които съдържат един клас съединения наречени глюкозинолати, чиято роля все още се изследва, но най-общо са с противотуморно действие. Много от важните биологично активни вещества се разрушават в някаква степен при готвене. А и хранителната стойност като цяло намалява, част от незаменимите аминокиселини се деактивират. От друга страна, всички семена съдържат антинутриенти, така че трябва да се сготвят, за да може организма да ги усвои. Не трябва да се пренебрегва и изключителното изобилие на патогени в природата около нас. Много хора не си дават сметка в каква степен сме заобиколени от бактерии и паразити, способни да ни разболеят или дори убият. Готвенето е начин да пречистим храната си от тях. Има и други начини, това трябва също да се спомене. Така че не мога да дам точен и еднозначен отговор. Зеленчуците и млечните продукти ги предпочитам сурови или ферментирали (млякото задължително преминало термична обработка, че от листерия може да се умре, а и салмонелата не е безобидна). Един пресен плод или зеленчук почти сигурно ще е заразен с някакъв почвен патоген, но ако не е нарушена целостта на обвивкаата и не е оставен в условия при които микроорганизма да се развие, няма страшно, патогените трябва да бъдат погълнати в някакъв минимален брой, за да те разболеят (което не важи за паразитите, така че хубавото измиване е задължително, има паразити които си те убиват като едното нищо, особено ако лисичата тения е успяла да мигрира от централна Европа до България). Но бобовите задължително готвени, нещо не се доверявам на техниките с накисване, а иначе си губи смисъла да консумираш протеинова храна, съдържаща инхибитори на протеолетичните ензими в стомаха. Месото или готвено, или в краен случай минало през дълбоко замръзяване. Има рецепти използващи сурово месо, включително и японското суши, или европейското карпачио, при тях месото или рибата трябва да се замразят не просто под нулата, а на -18° че и по-надолу, за определен период от време (не съм се интересувал какъв), понеже паразитите могат да бъдат по-опасни от бактериалните патогени, а конкретно паразитите за разлика от бактериите, могат да бъдат убити и чрез замразяване.
ПС. Не си прави суши от пилешко.
Статистически 30% от пилешкото произведено в Европа е заразено със салмонела. Това не му пречи, при едно сготвяне да е хубава и безопасна храна, просто е риск при недостатъчна термична преработка (абсолютния минимум е да бъдат достигнати 70°С за повече от половин минута във вътрешността на храната), или съхранение повече от няколко часа при положителни температури.