ПОТРЕБЛЕНИЕ на ГАЗ през 2021 г., 2022 г. и 2023 г.
Аз ползвам природен газ – метан за отопление, Битова Гореща Вода – БГВ и готвене.
Ползвам газ от 2005 г., гр. Банкя където живея е газифицирана от началото на 2000 г.
Доставчикът е фирмата ОВЕРГАЗ, тя се явява като дистрибутор на БУЛГАРГАЗ, по тази причина
в Банкя и др. населени места където ОВЕРГАЗ е доставчик, газта е по скъпа от цената на Булгаргаз.
Така или иначе, доставчикът ОВЕРГАЗ си изпълнява своите задължения, доставя газ до къщата ми
по газоправода, аз си плащам и всички сме доволни
. Цената на газта се променяше многократно,
не помня по памет, но мисля че последните 10 год или от 2010 г. до 2022 г. цената беше около 1 лв. за
един куб. м. газ. При цена 1 лв. за 1 куб. м. отоплението на газ беше почти равно по цена с отоплението на ток.
Но през 2022 г. благодарение на един българо – канадски дебил цената на газта се повиши
4 пъти .
Тази космичекско висока цена създаде множество проблеми, както за битовите така и за промишлените
абонати на газ.И аз както повечето газ – потребители търсих начин да се
"спася" от енергийната
зависимост от газ. За мой късмет през 2022 г. направих основен ремонт на моето Слънчево парно
и на Домашната Ел. Централа, писах за това във ФОРУМА.
На практика Слънчевото парно – 2 и ДЕлЦ – 2 изиграха решаваща роля през отоплителния сезон 2022 – 2023 г.
На графиката която пускам, ясно се вижда рязкото намаление на газ потреблението в края на 2022 г. и в началото на
2023 г. Благодарение на Соларите и новите възможности на Слънчевото парно – 2 домакинството ми се отоплява с
екоЧИСТА и БЕЗПЛАТНА слънчева енергия и ток от ел. мрежа НОЩНА ТАРИФА.
В заключение ще кажа, че вече една седмица съм в "слънчев режим" т.е. отоплението и БГВ се извършват от Соларите,
въпреки че м. април до сега е дъждовен и облачен.