Velektra, ДА, за същата конструкция от пост 1 на Тема за размисъл говорим. Там обаче точно тази плавност на ексцентриковата връзка се оказа проблемна. Актюаторният магнит иска да го "щракна", и скоково да подеме следващата половина от оборота на диска, но плавността на накланянето му в обратна посока не му позволява бързо да се смени посоката на силовите му линии и той става де-актюриращ, т.е. спиращ ЗАЩОТО ВТОРАТА ПОЛОВИНА ОТ МАГНИТИТЕ НА ДИСКА СА С ОБРАТЕН НА ПЪРВАТА ПОЛОВИНА ПОЛЮС.
Виж първата схема на този пост:
http://mazeto.net/index.php/topic,8339.msg53002.html#msg53002и точното разположение на магнитите в схемата от този пост, НО тук магнитните дискове и актюатори са по два - абстрахирай се от втория диск и втория актюаторен магнит:
http://mazeto.net/index.php/topic,8339.msg53002.html#msg53002...
Христо Д. Хр. както и да ги слагаш оптроните (и други сензори) с каквото и предварение да ги залагаш, те ще дефинират единствено
равномерно въртене на магн. диск при зададена от предварението им честота. Освен това, за да се достигне тази честота -
тяхното предварение ще пречи в началото.. Проблема е точно в неподвижно разположения сензор на магн. диск. ЗАТОВА ТРЯБВА ВЪНШНО ДА СЕ ПОДАВА ТОВА ПРЕДВАРЕНИЕ.
...
Тук наш Ми68 ме разбра най-правилно - за пръв път Здравейте,
Доколкото разбиран предавката трябва да е едно към две. За избягване на предавката трябва електрониката да удвоява честота т.е. трябва параметричен резонанс. Просто аналогово решение, до 10 транзистора, предПОлагам. RC генератор с мост на Вин в диапазон 1-100Хц. Еднопътно изправяне на синусоидалния сигнал, минава през ограничител и формира правоъгълен импулс. Двупътно изправяне с грец и формиране на правоъгълни импулси с удвоена честота.
Удвояващата се НА ВСЕКИ ПЪЛЕН ОБОРОТ честота се подава към БОБИНАТА на СОЛЕНОИДА
за което му свалям шапка. Точно това, което той предлага е решението. Само една забележка: редактирал съм правилния прочит на "удвояване" с "удвояваща се"... има огромна разлика, и точно в нея е "хватката"...
От
"понижаване" и "понижаваща се" честота - няма нужда, спирането вече го обясних как е предвидено, няма смисъл да "мъчим" електрониката с неестествени задачи и да харчим ток за това.
Ми68, сега трябва да предложиш такава схема, но изпълнена
само с обикновени транзистори и диоди - БЕЗ мосфети, полеви тр., динистори, интеграли, ОУ и прочие сложнотии
за мен