Дайте да уточним.
От 9 години живея в селски зърнопроизводителен район и нито веднъж не съм ни чул, ни видял лимец, нито по полето, нито по складовете.
Де го тоя лимец? Дайте ми шепа зрънца да засея в градината, - тя така и седи необработена - и после почваме експериментите.
Колега Радев, на снимката виждам кутии с надпис "Лимец" - ти си градски човек, иди моля те, пак там дето е била презентацията или в някой от магазините за "природни продукти" и разбери какво семе има в тези опаковки - става ли за ЗАСАЖДАНЕ? - ИЛИ Е ОБЕЛЕНО ВЕЧЕ?
Второ - на експозето, Елмазов прави отвара от зелени растения - да им извлече хлорофила - поне така разбирам. Явно не само до хлорофил опира работата, а до останалите съставки.
И забележете - прави се отвара, т.е. слага се в студена вода и се нагрява бавно - 40 минути - за да се изкара максимум от хлорофила и другите съставки. Това е много важно. Със запарки номера не става!
Трето - ако ще използваме зърната за експерименти - трябва да ги имаме в наличност... зърна обаче - нъц!
Четвърто - машинката, която ще люспи зърната трябва да ги оставя цели, иначе трошляка от зърна много бързо ще си загуби качествата. За целта трябва да намерим информация за устройството на споменатите в наличност 4-ри броя машини. Знае ли се къде са разположени тези машини. Пшеницата и ориза също се прекарват в мелничните комбинати на отлюспване.
Трябва да се намери информация и за тези машини. Това най-общо са (според мен) валцови машини, които притискат семената за разпукване на обвивката, след което тя като по-лека или се издухва, или пресява или нещо трето...
Тук, край село, има една стара мелница и при втора възможност ще отида да я изследвам, ако ме пуснат разбира се.
Иначе темата много ми харесва.
Трябва да се включат в обсъжданията и РЪЖТА, ОВЕСЪТ, ПРОСОТО, ЕЛДАТА и сигурно още нещо от тоя сорт, дето не се сещам какво беше...
Руснаците спечелиха Втората Световна война с основна храна - каша от ЕЛДА.
А пък за ПРОСОТО - което е ПРОСтО велико - трябва отделна тема.
И все пак - големия номер е в ХЛОРОФИЛА - ЗЕЛЕНАТА ТЕЧНОСТ на Стефан Найденов и американеца. Вижте му Формулата на Хлорофила и ще ви светнат много лампички!