Автор Тема: ЛИМЕЦ  (Прочетена 14759 пъти)

Неактивен Радeв

  • Специалист
  • Стабилен
  • ***
  • Публикации: 640
  • Пол: Мъж
  • Скайп: Radoslav_Debian
ЛИМЕЦ
« -: Ноември 27, 2013, 10:41:01 pm »
Присъствах на много интересна лекцията на тема: "КАК НИ УБИВАТ ХИБРИДНИТЕ ПШЕНИЦИ"
Лекцията се води от Емил Елмазов - доста известен ирис-диагностик и виден билкар.
Накратко:
    Лимец - 200кг/дк - 1.20м височина на стъблото, не боледува, не изисква никакви грижи. Дебела люспа - не я ядат насекоми.
    Хибридна пшеница - 800кг/дк. Стеблото е станало много по-ниско, тънка люспа. Боледува -> използват се пестициди и хербициди.
За най-добри резултати се препоръчва посевите да се правят на необработваема, чиста земя, която не е използвана в индустриално земеделие.
Лимецът НИКОГА не боледува от гъби и плесени! Това се дължи на хлорофила.

Беше приготвена следната отвара:
Изсушени стръкове от 20 дневен лимец бяха загряти постепенно за около 40 минути до 40°C.  Използван бе стъклен съд поставен в тавичка с пясък, поставени на газово котлонче. /Авторът препоръчва използването на стъклени съдове, и огън за приготвяне, понеже електрическите котлони пораждат електромагнитно поле./
От получената зеленикава течност преля в малка чашка и добави сода бикарбонат в съотношение 1/10. Според него това е панацея /и превенция от рак/, извлечения хлорофил е убиец на гъбите, а содата е алкална среда.

http://bilkaria.com/
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 09:09:28 am от Maistora52 »

Неактивен oneman

  • Специалист
  • Активен
  • ***
  • Публикации: 249
  • Пол: Мъж
  • Направи го за да го разбереш
Re: ЛИМЕЦ
« Отговор #1 -: Ноември 28, 2013, 03:14:20 am »
Лимецът има още куп други положителни черти като зърнена култура:
- сее се и се жъне - никаква друга обработка (през останалото време трябва да му се радваш, иначе не расте добре :) )
- в него не виреят никакви плевели
- расте до 1300 м надморска височина
- студоустойчив
- сухоустойчив
- расте на бедни почви

За здравословния принос на лимеца най-добре прочетете книгите на Е. Елмазов.
Все пак той го е преоткрил за нас и го изследва заедно с български учени повече от 10 години.
"Изначалният хляб - книга 1: Лимец, дивото жито на древността" - в спиралата http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%EB%E8%EC%E5%F6
"Изначалният хляб - книга 2: Възкресението на лимеца"

ЛИМЕЦЪТ ТРАЙНО ПОВИШАВА НАСТРОЕНИЕТО - личен опит.
По въпроса с лимеца има работа и за нас.
При жътвата на лимец от комбайна излизат семена, около които има няколко слоя твърда плява, която не може да се премахне при овършаването.
В този си вид семената стават за посев, но не стават за ядене.
Обелката (плявата) е вредна. За това, лимецът се подлага на допълнителна обработка - лющене.
За покълване или смилане трябва да се олющи.
В момента комбайни в България много, но машини за лющене има само 4 бр. (към октомври).
Машините са промишлени, скъпи са и са сравнително ниско производителни.
Мелници за домашно ползване има разни и на всякакви цени.
Та нашата задача е да направим машина за лющене за домашно ползване на прилична цена.
Ако има интерес ще споделя идеи по въпроса.


P.S. Добива на пшеница от 800кг/декар е рекламен трик.
Цитат
Най-високи добиви на пшеница до момента са регистрирани в областите Добрич – 474 кг/дка, Разград – 452 кг/дка, Плевен – 442 кг/дка, Велико Търново – 438 кг/дка, Силистра – 436 кг/дка, Варна – 423 кг/дка.
Това са данни за 2013 - една добра година за пшеницата.
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 08:31:33 am от Maistora52 »

Неактивен Maistora52

  • I'm first Omnologist in World
  • Почетен член на Форума
  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 1 643
  • Пол: Мъж
Re: ЛИМЕЦ
« Отговор #2 -: Ноември 28, 2013, 08:55:53 am »
Дайте да уточним.
От 9 години живея в селски зърнопроизводителен район и нито веднъж не съм ни чул, ни видял лимец, нито по полето, нито по складовете.
Де го тоя лимец? Дайте ми шепа зрънца да засея в градината, - тя така и седи необработена - и после почваме експериментите.
Колега Радев, на снимката виждам кутии с надпис "Лимец" - ти си градски човек, иди моля те, пак там дето е била презентацията или в някой от магазините за "природни продукти" и разбери какво семе има в тези опаковки - става ли за ЗАСАЖДАНЕ? - ИЛИ Е ОБЕЛЕНО ВЕЧЕ?
Второ - на експозето, Елмазов прави отвара от зелени растения - да им извлече хлорофила - поне така разбирам. Явно не само до хлорофил опира работата, а до останалите съставки. И забележете - прави се отвара, т.е. слага се в студена вода и се нагрява бавно - 40 минути - за да се изкара максимум от хлорофила и другите съставки. Това е много важно. Със запарки номера не става!
Трето - ако ще използваме зърната за експерименти - трябва да ги имаме в наличност... зърна обаче - нъц!
Четвърто - машинката, която ще люспи зърната трябва да ги оставя цели, иначе трошляка от зърна много бързо ще си загуби качествата. За целта трябва да намерим информация за устройството на споменатите в наличност 4-ри броя машини. Знае ли се къде са разположени тези машини. Пшеницата и ориза също се прекарват в мелничните комбинати на отлюспване.
Трябва да се намери информация и за тези машини. Това най-общо са (според мен) валцови машини, които притискат семената за разпукване на обвивката, след което тя като по-лека или се издухва, или пресява или нещо трето...
Тук, край село, има една стара мелница и при втора възможност ще отида да я изследвам, ако ме пуснат разбира се.
Иначе темата много ми харесва.
Трябва да се включат в обсъжданията и РЪЖТА, ОВЕСЪТ, ПРОСОТО, ЕЛДАТА и сигурно още нещо от тоя сорт, дето не се сещам какво беше...
Руснаците спечелиха Втората Световна война с основна храна - каша от ЕЛДА.
А пък за  ПРОСОТО - което е ПРОСтО велико - трябва отделна тема.
И все пак - големия номер е в ХЛОРОФИЛА - ЗЕЛЕНАТА ТЕЧНОСТ на Стефан Найденов и американеца. Вижте му Формулата на Хлорофила и ще ви светнат много лампички!
 8) 8) 8)
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 09:04:26 am от Maistora52 »

zxsec

  • Гост
Re: ЛИМЕЦ
« Отговор #3 -: Ноември 28, 2013, 09:52:34 am »
Лимец продават в пакети м/у 8-10 лв. килограма в магазините на Унипек.
Също и по Био-магазините. Виждал съм и обяви по агро-борсите за по-големи количества.

Тази пролет жената купи един пакет и да споделя доста по-вкусен е от житото.

Тъй като тя е биолог реши да го провери за кълняемост :) . Пробра само зърна с люспа (да не са наранени зърната при беленето) от пакета. Засади ги в една саксия, за 3-4 дни покълниха. Кълняемостта беше около 98-99%!
Стояха в стаята до прозореца, но като пораснаха първите листа до ~25см почнаха да падат. Новите листа (вторите) продължиха да растат нагоре.
По-късно - през Май беше - го насадихме в двора под една дюля, кажи речи на сянка, така както си бяха от саксията с земята в една дупка в земята. След седмица новите листа тръгнаха нагоре и няма спирка. Пораснаха до към 50-60 см. Един ден гледаме въртят се 10-тина врабчета под дюлята (началото на Август  беше) и се чудим какво правят там ... оказа се, че ядат падналите от класовете зърна :) .
Зърната бяха на размер почти колкото тези, които насадихме...

Това е нашият опит с Лимеца.
 
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 11:43:59 am от zxsec »

Неактивен Радико

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 7 263
  • Пол: Мъж
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Re: ЛИМЕЦ
« Отговор #4 -: Ноември 28, 2013, 10:52:09 am »
Цитат
В миналото културата е използвана масово, но от началото на 20-ти век постепенно е изместена от обикновената хлебна пшеница, тъй като тя позволява по-високи добиви.

Той е единствената зърнена култура, която не е селектирана от човека. В резултат на провеждана с години селекция на сортовете, съвременните пшеници се отглеждат лесно, дават големи добиви и са с модифицирани качествени показатели. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен – хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове.
Това е цитат от сайт на фирма предлагаща Лимец Valex може да каже повече за нея защото са от Варна.
http://limec-bgagro.bg/limec/
Но факта, че е бил изместен в началото на 20ти век означава само едно
Не тръгвайте възторжено и с голямата кошница да дирите панацеята Лимец защото определено качествата му са преекспонирани "Меко казано" А направо казано Преувеличават и го хвалят повече от дърти ромки професионалистки в хвалбата. Откраднаха им занаята и на тия наще журналисти Как не научихме едно хубаво нещо от тия американци ами само най лошото прихващаме.
Та така. Майсторе спомни си твоя горчив опит с панацеята MMS Далеч съм от мисълта, че това е една 100%на лъжа и няма никаква полза от лимеца.
ТОВА ПРОСТО Е ПО ДОБРИЯ ХЛЯБ
Пиша всичко това защото тръгнете ли с голямата кошница неминуемо ще се разочаровате, Ще се лашнете от Сцила на Харибда и ще викате: МОШЕННИЦИ ИЗМАМИХА НИ НЕ ИСКАМ ДА ГО ВИЖДАМ НИ ЧУВАМ ТОВА Което ще бъде също толкова голяма грешка както и превъзнасянето.
Днес "Осанна" утре "Разпни го"   

Неактивен Vector

  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 559
Re: ЛИМЕЦ
« Отговор #5 -: Ноември 28, 2013, 11:43:15 am »
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 11:51:13 am от Vector »

Неактивен oneman

  • Специалист
  • Активен
  • ***
  • Публикации: 249
  • Пол: Мъж
  • Направи го за да го разбереш
Re: ЛИМЕЦ
« Отговор #6 -: Ноември 28, 2013, 11:46:56 am »
Майсторе, обади се на момчетата от този сайт http://blago-daria.com/
Ще ти изпратят семе за посев.
Дават го без пари с условието, че половината от реколтата ти ще я дариш на други.

Има и такива хора в България! :)
« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 12:01:52 pm от oneman »

Неактивен valex

  • Специалист
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 511
  • Пол: Мъж
  • изчислителна техника
Re: ЛИМЕЦ
« Отговор #7 -: Ноември 28, 2013, 12:00:51 pm »
Имам един приятел, който сее лимец май втора или трета година. Сее май към 2дка. Обеща ми тази година да ми даде да пробвам.  Ходи някъде в Странжа на среща на производители и консуматори на лимец. Захвана се да прави машина за лющене на зърното (машинен инжинер е), но не знам до къде е стигнал. Ще се видя скоро с него.
Ако имам нова информация ще споделя.

Неактивен oneman

  • Специалист
  • Активен
  • ***
  • Публикации: 249
  • Пол: Мъж
  • Направи го за да го разбереш
Re: ЛИМЕЦ
« Отговор #8 -: Ноември 28, 2013, 12:19:36 pm »
Лимецът е най-полезен при покълване.
Трябва да се лющи 'нежно' за да не се чупят семената.
Сее се обикновено неолющен, но няма проблем да се засее и олющения.

При моето скромно изследване установих, че лимеца се лющи много лесно, ако
семето се подхване от към дръжката и се притиска постепенно към върха.
Усилието е минимално и семенцето излиза непокътнато. 

« Последна редакция: Ноември 28, 2013, 12:27:24 pm от oneman »

Неактивен edin

  • Специалист
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 283
  • Пол: Мъж
  • Гениалното, винаги е просто
Re: ЛИМЕЦ
« Отговор #9 -: Декември 04, 2013, 11:20:10 pm »
Казват, че човек може да живее, с 9 зърна лимец на ден. Разбира се няма да пробвам  :D

Неактивен Радико

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 7 263
  • Пол: Мъж
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
Re: ЛИМЕЦ
« Отговор #10 -: Декември 05, 2013, 05:01:06 am »
Печатна грешка е Става дума не за 9 а за 7 зърна лимец и три пържоли. това е рецептата да доживееш до 110г.  ;D ;D ;D
« Последна редакция: Декември 05, 2013, 09:57:43 am от Maistora52 »