И сега по курортите може да се види предлагане на "кафе на пясък". В тавичка с кварцов пясък е заровен реотан, като мощността му е така подбрана спрямо количеството пясък, че да не стига 100 градуса температура. Така се получава по-бавно загряване на кафето и извличане на повече ароматни вещества от него, а и от там по-добрите му качества отколкото ако е варено в джезве на електрически котлон. Иначе при еспресото се извлича с вода около 82-85 градуса, като истинското ароматно кафе изтича първите 18 секунди, а в България е прието до 25-30 секунди, като след това тече една мътна вода с отвратителен вкус и много кофеин. У нас много рядко се прави дълго кафе по стандарт за дълго кафе, а именно да се спре машината след първите 18 секунди и да се долее с топла вода до желаното количество. Дълго кафе направен по този начин е много по-приятно от дълго кафе еспресирано изцяло през ръкохватката, защото тогава се отделят освен повече кофеини и други канцерогенни съставки, както и фино смлени частици, които дразнят стомаха.