Интересно!
Може ли да се използва и траф от електрожен, за да се види какво може да се получи? Тогава и стойностите на диода и кондензатора трябва да се увеличат - мисля.
Само ми се губи, какъв траф по-точно беше "ЛАТР"? - и както е видно на схемата има входящ реостат - пак "ЛАТР". И сърцевината на "ЛАТР" - е дадена като "кръг" - от ламели ли е, или от ферит?
Особено ценен е последния линк. Там пише следното:
"Устройство, принцип действия.
Индуктивно-кондуктивный электронагреватель - это электромагнитное устройство для нагрева индукционными токами, которые возбуждаются в металле теплообменника переменным магнитным полем. Конструктивно нагреватель выполнен в виде шихтованного магнитопровода из трансформаторной стали, первичных катушек из провода и теплообменного устройства из нержавеющей пищевой стали. Другими словами, электронагреватель это - трансформатор, вторичной обмоткой которого является теплообменное устройство. Параметры катушки, сердечника и теплообменного устройства рассчитаны таким образом, что обеспечивают работу аппарата в длительном режиме без перегрева. Срок службы нагревателя составляет около 30 лет и определяется сроком службы изоляции обмоточного провода катушек, которые пропитываются специальным компаундом «Монолит», вследствие чего приобретают класс нагревостойкости «Н» с температурой нагрева 185°С."
Обяснете, моля! Означава ли, че "неръждавейката" е използвана като вторична "намотка"? - и същата изглежда е изпълнена като "еднонамотъчен резервоар", а не тръбно? Мисля, че със същия успех може да се използва и медна тръба. На запад - така съм информиран - използват медни тръби и като водопроводи за питейна вода в дома. Дали това не е специално обработена мед, която да не сулфатизира и да не отравя водата?
Трябва да се гадае!