Колеги, личи си, че този, който е слагал статията на руския сайт нищо не е разбирал от химия - и реакциите са му грешни, и наименованията на веществата... дано поне електрическите схеми не е объркал...
Става въпрос за натриев сулфиТ - Na
2SO
3, а не за натриев сулфиД (Na
2S), както е написано. Пак не става ясно от написаното дали става въпрос точно за натриев сулфит или за натриев хидрогенсулфит (NaHSO
3), но това може би няма толкова голямо значение.
Не ми е ясно и защо е тази хоризонтална преграда по средата на съда с електролита?! Понеже присъствието й там изобщо не благоприятства процесите на дифузия, необходими за правилното функциониране на елемента... Ако е просто за укрепване и центриране на електродите, може да се измисли и далеч по-елегантно решение (с някакви телчета или олекотена конструкция, примерно...), което да не нарушава естествената циркулация и дифузия на разтвора. Ако е нещо като ограничител на отделящите се газове (за да не излизат в атмосферата) - не знам!
Газовете в активния въглен са си газове - не са йонизирани, просто са адсорбирани (прилепени към повърхността) на микро порьозната въглеродна маса. При НАГРЯВАНЕ могат да бъдат отделени. Затова се и препоръчва работа на акумулатора при 15'С - колкото е по-ниска температурата, толкова е по-висока степента на адсорбция.
За мен с химикалите няма какво да се експериментира - ясно е, че акумулаторът по втората схема (натриев сулфит + натриев хлорид) ще е най-ефективен. Далеч по-голямо значение според мен ще имат размерите на графитния електрод, вида (структурата) на активния въглен и главно степента му на графитизация (понеже графитът провежда тока, а не въглерода..), съотношение дължина/дебелина на електрода спрямо дебелина на обвивката от активен въглен, степен на уплътняване на активния въглен и т.н... С тези неща си заслужава да се експериментира.
Между другото, скоро ми трябваше хубав активен въглен за други цели и намерих доста качествен и евтин такъв от една пловдивска фирма. Не знам доколко е подходящ за тази цел, но ако открия офертата ще я постна тук. Не си играйте с черупки и подобни дивотии, освен ако не е заради самата игра..
Радико, натриев хипохлорит едва ли ще се получи - потенциалът му е много висок, а и за него се използват платинирани електроди...