Дааа, споделям патриотизма на Димов и Майстора, но както е ясно на всички - на празен стомах, градивни мисли е трудно да ти дойдат...мислиш първо как да го напълниш.
А българите сме такова "дзверо", че като го напълним, гледаме как да напълним и гушата вече по-нататък...и всякакви идеали отиват на м..ната си...
Вижте само колко сме "гъвкави" в умотворенията си:
ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ....обаче КЛИН-КЛИН ИЗБИВА ....според ситуацията или както ни харесва?
ГЛАДНА МЕЧКА ХОРО НЕ ИГРАЕ...обаче ПЪЛЕН ЧУВАЛ НЕ СЕ ПРЕВИВА - същата работа?
Липсва ни вид колективна осезаемост, усещане за принадлежност към нацията!
Когато сме зле-ревваме веднага и гледаме да се обединим с "другари по съдба", че да се сплотим.
Когато някой обаче "се пооправи" в личен план, веднага забравя идеалите и се отделя от стадото (било и само в мисленето си).
Не знам кое би било по-добре, да сме като колония на Германия например и да живеем добре битово, или да сме голите,гладни идеалисти -НА ГОЛ ТУМБАК-ЧИФТЕ ПИЩОВИ?
Там е работата, че никой не ни иска за васал обаче...
Не случихме на поробител, както се казва, колкото и трагикомично да звучи.
Димов, съгласен съм с думите ти, че се обезлюдяват селата (и аз имам село в Търновския край), но едва ли са виновни англичани и подобни чужденци, купили имоти там! Те са следствие от обезлюдяването, не причина!
Даже много от тях завалиите изгоряха...ама яко! Единици са тия, които са доволни и не им обират имота циганите постоянно.
Знам поне 5-6 такива случая - купили къщи с дворове за по 40-50 000 и сега се опитват да ги продадат за по 20 000...ама няма на кого:)
Патриотизмът, политиката и икономиката не бива да се смесват, мисля?
У нас политиката и игрите прецакаха всякаква икономика, прецакаха пазарите ни, закриха производства.
Аз съм съгласен да ни "пороби икономически" някоя голяма сила, но да живее народа добре!
Че даже и политически...абе направо да ни колонизира някой-хахаха
Да имат хората сигурност, че работят и им се плаща (не по 300 лева, ами по 3000 евро), пък било и шефовете да са белгийци, например!
Да видим тогава къде ще се заврат всичките му и депутати,министри (някои вече и с потомствена приемственост)...
А българщината, патриотизмът-ТЯХ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ ГИ ОТНЕМЕ! Не е толкова лесно това-500 години сме се съхранили при всякакви изродщини, какво да говорим за сегашните условия?
Сегашните политици се опитват погрешно да преплетат в съзнанието на хората патриотизъм с политикантстване и партизанщина.