plcsoft, нещата са по-сериозни и по-тревожни, отколкото смяташ!
juliang, го обясни много добре, аз ще го синтезирам в едно изречение:
Дори и да не се занимаваш с никакви банки, дори и да разчиташ само на "парите в собствения си джоб", тия твои пари се обезценяват малко по малко, именно в следствие на изброените банкови схеми - кредити, лихви и преплетени трансфери, че пак ударът е "в твоя (нашия) джоб"...щеш-не щеш:)
Лошото е, че докато има пари - така ще е!
И...Низо, много погрешно схващане имаш, наистина, направо понякога си като "девица, попаднала в казарма"...
БАНКИТЕ УСПЯХА!!
Успяха, бе! Който не ми вярва - да помисли малко...
Юлиан го каза правилно- ПАРИТЕ НЕ ИЗЛИЗАТ от банките!!!
Правите сделка, купувате, кредит, депозит...каквато и да е операция - ПАРИТЕ СИ ОСТАВАТ в банките!
Само, че тия парички са само едни цифрички, строени в числа - тези числа се променят, за да ви покажат, че дължите нещо на някого...и че сте зависими от тях!
И ако някой се опита да ме обори - Дааа, ама има пари (банкноти) в обръщение?
Да ви кажа...тия "банкноти" са толкова малка част от огромният фискален масив, който се "върти в оборот", че 1 промил е гигантско измерение за тях.
За сведение -обемът на сделките на стоковите и фондовите борси в Ню Йорк, Токио и Лондон за един ден само, е на стойности многократно превишаващи обема на ВСИЧКИ ПАРИ, които нашата цивилизация някога е "произвеждала"!