Game over ще има в 2 варианта:
- когато човечеството изчерпи ресурсите, които Земята може да му предложи.
- когато човечеството се усети, че почти всичко това, което произвежда всъщност не му трябва.
Вече наблюдаваме началото на първия вариант. Всички ресурси почват да не достигат. Няма енергия. Няма храна. Няма вода. Няма място. Няма почти нищо, или ако го има, то е недостъпно за всички. Скоро и чистия въздух ще стане кът.
А за втория вариант ... самата същност на съвременната икономика е изградена върху консуматорския модел. За да има растеж, трябва изделията които се произвеждат да нарастват с по-голяма скорост отколкото населението. На човек по принцип му трябват 2-3 ризи. Но след година - две се оказва, че за да върви далаверата на шивача на ризи, то всеки негов клиент трябва да си купува поне по 1 риза на година. После - трябва да си купуваме по една риза на 6 месеца. И така стигаме до безумието, в което начало сме в момента. Произвеждат се всякакви боклуци с идеята те да се чупят, развалят, износват и скъсват възможно по-често, за да можем да бъдем принудени да купуваме отново и отново. Кръга е омагьосан - ако някой почне да произвежда наистина качествени и дълготрайни продукти, той се лишава от клиенти, тъй като никой няма да си купува нови неща докато старите все още са с идеална функционалност. И фалира.
Китайската икономика се крепи именно на това - произвеждат неща които им носят мизерна печалба, но те са безумно нетрайни. Разбрали са, че е по-добре всеки продукт да им носи по 1 цент, но да се продават по 1 млн бройки всеки месец, отколкото да взимат печалба от 1 долар, но само за 1000 продадени неща месечно. Изобщо не им пука за околната среда, което пък ни води с бързи темпове към първия вариант.
Огледайте се около вас - колко боклуци са ви заобиколили, които са ви абсолютно ненужни за да преживявате. Имам поне 30-40 чинии, още толкова чаши и прибори... а в къщи не знам кога не са идвали повече от 10 човека. Имам лаптоп, настолен компютър, малкия има още един компютър в стаята си. В къщи има 3 телевизора. Пълно е с всякакви непотребни неща, за някои от които нямам спомен кога съм ги купувал и дали изобщо съм ги ползвал. Ако някой погледне в дрешника ще си помисли че бачкам като строител - имам бормашина, перфоратор, зеге, ъглошлайф, виброшлайф, 2 куфара с ръчни инструменти... по дяволите, аз съм IT специалист, за какво са ми 2 нивелира и 2 мистрии?
Та ... мисълта ми е че втория вариант на Game over ще настъпи, когато човечеството започне да произвежда само толкова, колкото може да изконсумира за належащите си нужди. И когато нещата почнат наистина да имат цена. Тогава всички борси ще отидат на кино.
Само вижте какво се търгува по големите световни борси - търгуват се ... дългове, обещания за изкупуване, продукти които ще бъдат произведени след няколко месеца ... някакви виртуални имагинерни неща, които всъщност нямат никаква стойност. Авторски права, патенти... дет нито се ядат, нито можеш да ореш с тях. И най-вече се търгуват пари - хартийки, които вече нямат никакво покритие, срещу тях не стоят почти никакви реални блага и тяхната реална покупателна стойност е предмет на спекулации, които променят стойността им за една нощ.
Вървим в много, ама много грешна посока, но това не може да продължи още дълго. Предполагам до 10-20 години ще настъпят радикални промени по цялата Земя. Иначе ... просто ще измрем като динозаврите.