Уважаеми колеги,
докато не се изтръгне от корен неолиберализма нищо няма да се промени и нещата ще стават по-зле. Въпреки липсата на светлина в тунела, аз съм оптимистично настроен. И друг път в историята на човечеството е имало такива мрачни времена, даже много по-лоши, но разумът, усилията и високо платената цена са успели да направят обратими процесите.
getca, знаеш ли, и аз си мисля, че ако хората не съумеят да намерят решение, компромис по социално-политико-икономическите и системните въпроси, ще има Содон и Гомор и той вече предизвестява - Йелонстоун действа. Ако хората не успеят и е непосилно за тях, ще има намеса на Боговете - потопи, вулкани, земетресения и т.н..
С избора на Тръмп американците направиха първата решителна стъпка в спирането на агресивните ястреби-военолюбци-разпалвачи на повсеместни войни, неолибералите на Клинтън. Аз мисля, че нещата отсега нататък ще тръгнат на по-добре. Ще настъпи демонтаж на неолибералната идея от самите неолиберали, те ще се преобразят. Те ще се предрешат, т.к. го сториха българските комунисти, трансформирали се в демократи. В крайна сметка е напълно възможно да се изпусне събраното напрежение, което се трупа навсякъде по света, във всяка държава - без унищожителна война. Просто капитализма си отива, това е. И то си отива не защото някакви невидими орки от комунисти го спъват, а защото е изчерпан, като еволюция на обществените отношение, на база технологичното развитие. Именно съвременните технологии отнеха предимството на капитализма - да ги развиват само онези, които имат големи капитали.
Всичко това е еволюционен процес и е закономерен. Който си мисли, че капитализма е върхът на развитието и оттук насетне няма накъде, значи не му се отдава да мисли.
Живеем в интересни времена на драматични развръзки. Видяхме как падна социалистическия строй, ще видим и как пада капитализма, хайде неолиберализма. Ще видим и смяната на геополитическите центрове по посока Китай - те Ротшилд вече са заели изходни позиции в Азия, на потъващия кораб останаха по-дребните играчи - американските ястреби на войната.