Калция е много нужен елемент за организма. Той е минерал, който организма няма как да синтезира и следователно трябва да го хапваме. Полезен е за всичко твърдо ... костите, зъбите, косата, ноктите и т.н.
Рецептата:
1. Вземате черупките на няколко яйца
2. Варите ги в кипяща вода 10 минути
3. Начупвате ги на дъното на буркан и ги покривате със слой вода
4. Сипвате около 2 пакетчета лимонена киселина за всяка черупка. Не знам колко точно, но да речем за 3 черупки 4 пакетчета.
5. Оставяте черупките да се разтворят в киселината (отнема няколко дена)
6. На дъното на буркана е нашата калциева добавка. Разбърквате добре и филтрирате боклуците с цедка.
7. Консумирате
Не мога да кажа колко трябва да се консумира. Някой казват, че 1 черупка е за 1 ден, но на мен ми се струва много. Според мен не е важно колко консумирате, въпроса е да приемате по малко, но редовно. Ако сте направили смес с три черупки, то мисля, че е добре да го приемате в продължение на 1 седмица. За да се усвои добре е нужен витамин D3. Той се синтезира в кожата когато стоите на слънце. Ако нямате възможност да стоите на слънце, то е добре да приемате D3 под някаква друга форма.
В рецептите които съм гледал, препоръчват след като се разтвори да го изсушите на фурна, като с това целим да убием всякакви вредни организми. Пробвал съм, но така изгарят примеси от ципата на яйцето и общо взето след това вкуса и миризмата са ужасни. Аз ги слагам в микровълновата и стискам палци
Не препоръчвам да ползвате оцет като киселина. Оцета е слаб и издава много меко казано, отвратителна миризма.
Приемайте калций, няма да съжалявате!