Понеже някои се съмняват, че е възможно да има обмен на импулс и енергия между две тела като "по-студеното" да отдава енергия на "по-топлото", специално за тях давам нова схема. Говорим за затворена система от две тела, които първоначално имат еднаква енергия, но след обмена на импулса между тях, едното тяло губи енергия, а другото тяло печели енергия. Остава да видим при това дали се променя общата енергия на двете тела. Прилагам файл със схемата, където се виждат две топчета в една релса. Релсата се върти с ъглова скорост w. Червеното и синьото топче първоначално са на едно и също разстояние от центъра на въртене и имат еднаква енергия понеже са с еднакви маси m и еднакви по големина скорости (макар и в противоположни посоки). Следва прекъсване на връв, която държи червеното топче и то започва да се движи по релсата към нейния край от положение 1 до положение 2. Червеното топче при това движение описва "зелената" траектория. Синьото топче е неподвижно закрепено за релсата.
Показал съм действащите сили на червеното топче в един момент от време. Кориолисовата сила винаги е перпендикулярна на релсата и съм я разложил на две сили - тангенциална към траекторията и радиална на траекторията. Понеже топчето завива, имаме центробежна сила, перпендикулярна на траекторията. Нарисуваната траектория е за един оборот от 360 градуса.
Ако в първоначалния момент 1 ъгловата скорост е w1, то в момент 2 ъгловата скорост ще е w2 < w1. С други думи, ъгловата скорост на въртене на релсата ще намалее, но при това червеното топче ще увеличи енергията си. Разбира се, синьото ще загуби енергия, но в задачата се пита ще има ли промяна в общата енергия на двете топчета. Аз казвам - да. И това ще е нарушение на ЗЗЕ, не знам още в каква посока.