А правил ли е някой от вас връзка между качването на долара на валутните борси и падането на петрола? Занимава ли се изобщо някой тук с FOREX?
За 2-3 месеца доларът скочи с над 2500 пипса, това е един вид рекорд!
Въпросните процеси може и да са чисто спекулативни, това само времето ще покаже!
Давам пример-аз притежавам 20-30% от парите в световен мащаб.Започвам да купувам "неистово" даден фондов актив-било акции, било валута или някой ценен метал. На борсата рязко скача ТЪРСЕНЕТО на въпросния актив и оттам - ДЕФИЦИТЪТ=още по-висока цена, останалите "играчи" виждат тенденция в този тренд и те започват да купуват фючърси, за да не се минат. В резултат скача още повече цената на въпросния актив, в случая - USD. Нормално е да падне при такава игра цената на петрола, тъй като резервната световна парична валута в момента е АМЕРИКАНСКИЯТ ДОЛАР! Основните борсови цени на петрола се фиксират в долари, както и тройунция злато и т.н. и после се конвертират в останалите валути.
Тук имам два варианта:
1.Като собственик на тази резервна валута задържам положението, за да се укротят пазарните вълнения и да се закрепи новата позиция на МОЯ долар. Това може да стане ако съм способен да "замразя" за известно време вложените средства - т.е. трябва да имам личен резерв, за да "преживея" личния дефицит. За Щатите няма да
е трудно, тъй като "кешовицата" е почти отживелица вече там, почти всичко е карти и виртуални плащания.
2.Усещам, че идва краят на доларовата ми епоха (който иска-да провери статистиката на световните резервни валути през годините) и гледам да изкопча максимална печалба - когато достигне предполаганото от мен пиково ниво, продавам всичко наведнъж на високите цени! От тази продажба цената, разбира се, ще рухне тотално, но на мен няма да ми пука особено - прибрал съм мнооооого милиарди и то не в обезценяващите се долари, а в евро или йоани, пък даже и в рубли. Може и да е в 20-30 вида световни валути.
Кое от двете е - времето ще покаже:)
Борсовата търговия може да се оприличи с вълните в басейн - колкото по-голям обем от въпросния актив се купува рязко, вълната е по-голяма и даже разплисква! Може да се познае по последващия спад до уравновесяване - скача някой от високия трамплин.
Ако се купува обаче по малко, "тайно и полека"...цената ще расте мнооого плавно и неусетно, без да стига пикови ексцесии...все едно някой дебелак си топва бавно задника в басейна:)