Приемаме, че имаме консуматор който има съпротивление 1 ом. Във веригата подаваме синусоидално напрежение 10 волта. Слагаме схема, която "накъсва" синусоидата на 10 равни парчета и ползва само 25% от парчето. Т.е. ползваме импулси.
Сега гледаме следната картинка:
червеното е времето, когато взимаме енергия.
При импулс No 3 и импулс No 7 нещата са като по книжките - 10 волта, 1 ампер -> 10 вата. Обаче колко че получим в импулс 1, 5 и 9? Там напрежението е ... 2-3 волта. По закона на Ома и тока ще пада заедно с напрежението, демек мощността на тия импулси ще намалява с квадрата на напрежението. От импулси 1,5 и 9 ще приберем 1/9 от 10 вата, или около 1 ват. А в "дупките" между импулсите няма да сваляме нищо...
Та ... колко ще получим на края на изхода от импулсите? Така като гледам... няма и 10% от това, което бихме получили ако ползваме цялата синусоида.
По подобен начин стои и въпроса с използването на прав ток, накъсан на импулси:
В импулси 1,2,5,6,9,10 ще прибираме по 1 ват, обаче в 3,4,7,8,11 ... няма да прибираме нищо. Тия импулси ще "удрят" на празно място, където напрежението ще е 0. Толкова ще прибираме и от "дупката" между 2 импулса, дори когато входния импулс е активен. Колко ще взимаме от "дупката" между импулс 1 и 2? Ми ... нищо.
И още - откъде ще вземем енергия да задържим системата между края на импулс 2 и началото на импулс 5? Айде... между 1 и 2 ще стигне, ма след края на 2 ... ще стигне до 3, а там няма да получим нищо, щот няма нищо на входа.
И кое ще е по-ефективното? Да си дърпаме по 1 ампер винаги когато ни е на разположение, или само от време на време?
Ще кажете "ма ние ще дърпаме по повече от 1 ампер по време на импулса, ще го зареждаме в кондензатори, от които ще сваляме после по 1 ампер." Начи че ще дръпнете 10 ампера за 1 секунда, и ще отдавате по 1 ампер в продължение на 10 секунди. Тоест ще дръпнете 100 вата за 1 секунда, и ще отдавате по 10 вата 10 секунди... Ами двете количества енергия са абсолютно еднакви - ще теглите 100 ватсекунди (100* 1) и ще отдавате 100 ватсекунди (10*10).
Ако някой ми каже смислен повод това цялото нещо да се прави.... аз лично не намирам.