kd_dinev Не се чувствай длъжен да ми отговаряш побликацията ми е насочена към останалите читатели да не им се замотаят главите от псевдокомпетентните ти изказвания.
"Центробежна сила" или "сили" е термин създаден за да улесни разглеждането на случващото се около едно въртящо се тяло, но това е виртуална сила. Реалната, по- реалната е инерцията, т.е. стремежа на телата да запазват състоянието "на покой" в което се намират да го наречем "Мързел". Равномерното неускорително движение също е покой.
Идеална окръжност няма "в практиката" всяка окръжност всъщност е многоълник с огромен брой страни. Както има петоъгълник, осмоъгълник така има и милионоъгълник. За справка попитайте хората в форума занимаващи се с CNC машини колкоъгълник ърябва да изчертае CNCто за да го възприемете като гладка окръжност, защото тези машини не могат да се движат по гладка крива линия. Ако умишлено уголемим растъра на окръжността по която се движи камъка на Давид, примерно до 360ъгълник. той ще се движи по 360 прави отсечки. правите част от които са отсечките са 360 допирателни до окръжността описвана от камъка. въжето на прашката след края на всяка отсечка променя курса на камъка към следващата отсечка. Когато Давид пусне въжето камъка заради свойството му "мързел" ще продължи да се движи по правата част от която е била отсечката по време на освобождаването му от въжето. Та така центробежна сила ние къде за улеснение къде погрешно като kd_dinev наричаме свойството мързел на телата. Оттук нататък имайте едно на ум, че всички проекти уповаващи се на Центробежни сили се уповават на нещо виртуално дето го няма.
А и да добавя единствената причина Давид да не хвърли камъка с ръка е, че на края на въжето той може да го ускори до много по висока скорост отколкото на края на ръката му. Тук нещата опират чисто и просто до ограниченията на анатомията "късичка му идва ръката" ако му беше по дълга прашката щеше да е излишна.
А относно жироскопичният ефект споменат от атос експеримента е много лесен Вземете един ъглошлайф "флекс" хванете го здраво с две ръце пред корема си насочен напред. Включете го да се върти и се завъртете около петите си наляво, после надясно. Експеримента ясно показва, че не може да става дума за олекване "антигравитация" Става дума за "Тяга" Перпендикулярна, радиантна, каквато искате я определяйте, но тяга.
Защото в единият случай ъглошлайфа "олеква" и се повдига нагоре а в другия "олеква" надолу. Само дръжте здраво при експеримента. Не е чак толкова страшно аз съм го пробвал много пъти.