Инициативата е супер-похвална! Както бях споменал в предишен коментар - Слънцето е един дълбоко недооценяван източник на СЕ, който, както се вижда, може да бъде усвояван дори със съвсем евтини и подръчни средства.
Някои мои мисли по въпроса:
1. ф50 ми се струва малковато за въздушни приложения (виж ф-то на въздуховодите по сградите...). Може би ф120 ще е далеч по-подходящо. Малко фи означава голяма скорост на въздуха за постигане на желания дебит, а оттам и необходимост от по-голяма разлика в наляганията, шум (бучене, свистене), повишено вътрешно съпротивление на цялата инсталация => повишен разход на електроенергия за вентилатора, турболенции, скъсяване на живота му и т.н.);
2. Наистина потокът въздух през първите колони от кутийки (които са по-близо до вентилатора) ще е по-голям, отколкото през последните, защото разликата в налягането там ще е най-голяма. Това може да се реши по два начина:
- като входът се пусне от другата страна (т.е. изходът ако е горе-дясно, входът да е долу-ляво);
- наистина диаметърът на отвора отдолу (на входа) на всяка колона кутии да е различен (поне на първата кутия отдолу-нагоре), като нараства в посока от вентилатора нататък. Това е проблем и при капковото напояване и въобще при всяка система, където нагнетяваш някакъв флуид през една тръба, отстрани на която има отвори през определено разстояние, и очакваш еднакъв дебит през всеки отвор. И при "мократа" клетка на Bob Boyce го има, и при барбутьора на Pantone...;
3. Панелът трябва да има подходяща ориентация и наклон за максимална ефективност през целия отоплителен сезон. Бях чел едно изследване на БАН, където бяха установили, че за ЦЕЛОГОДИШНА най-добра ефективност ориентацията трябва да бъде точно юг-югозапад, а наклонът - 38-40' спрямо хоризонта. Предполагам обаче, че тази системка няма да се ползва лятото
, така че (може би правилно си я ориентирал) - чист юг и по-голям градус (70-80').
Благодаря за споделения опит, поздравления и със здраве да си го ползваш.