Юлиане, ти направо изкърти...
Постоянно се възхищавам на креативността ти, когато се опитваш да дадеш удобен (за теб обаче) отговор на всичко, принизявайки необясними факти до познатите ти...
Аз виждам най-обикновен кабел с текстилна изолация. Защо не е замислиш за кабела, а си зачекнал бетона? Защо не поспорим по този въпрос? Щото няма да е интересно, няма да е сензация.
В стаията се казва "камък". Защо да не е варовик? Защо да не е гипсова отливка?
Няма да ти казвам какви неща съм виждал в котелните, където се завирам почти ежедневно. Някаква варовита вода капеща и изпаряваще се върху тоя траф би могла да "сътвори" този "камък" само за десетилетие - питай колегите с бойлери какво става вътре. После са го изхвърлили на боклука, отъркалял се е още 10 години и е ти на "сензация".
Фактите са обясними, предложих ти няколко обяснения дори. Но ти настояваш нещаат да си останат необясними, не знам по каква причина. Всъщност знам ... ма ще си спестя поредния линк към "Теория на конспирацията" на Харалан Александров ...
P.S. Една още по-реалистична версия - намотката е част от далекопроводно ел. съоръжение. Ей я на Италия де е, а там има вулкани. Протекла лава завлича някаква част от далекопровод, или някой ремонтен екип е хвърлил в дерето повредения елемент и след това лаваат го е погълнала. Закарала го е до морето, където вълните са изгладили нещото до "античен" вид. И някакъв албански/косовски шегаджия (или пишман-учен) го е "открил".
Ндаа... и тая версия няма да ти хареса... усещам го просто. Така или иначе медната намотка (а още повече кабела с текстилната изолация) няма да издържат температурата на стопен "камък". Дай да мислим по някакъв реалистичен вариант как хем камъка е бил течен, хем медта е била твърда, а текстила не е изгорял... Или няма смисъл да мислим - на нас ни остава само варианта да цъкаме с език и да търсим кой е скрил великата истина за могъщите дрвени цивилизация (ползващи поразително приличащи на нашите кабели, резби и т.н.)