Мито, в нещата написани от теб има известен резон (за забава на EDM)!
Впечатление прави, че проводниците не са с кръгло сечение, а са сплескани! Аз досега не съм попадал на такива, а вие?
Разбира се, че може и да е изфабрикуван артефакт, това анализите чрез датиране биха показали! Но докато не стане това, находката си е странна (не, че после ще е по-малко странна)!
Втулките в отворите ми приличат повече на керамични. Сега...оставете интерпретацията на "схемата", това са предположения, не реални факти!
Да анализираме логично, спрямо наличните снимки:
1. Камъните около него са във вид на сглобяема черупка - на сегментирани части са, това не би се получило при "случайно" попадане в бетон или лава!
2. Общите им външни параметри
явно съвпадат - никой камък не стърчи повече от другия! Ясно е, че конструкцията е замислена като кутия.
3. Набива се в очи същевременно, колко плътно са обхванали камъните бобините. Това е невъзможно без "размекване" на камъка!
4. Има сърцевина, която прилича на порцеланова, но завършва конично, без да излиза от самия камък. За какво е служела, по дяволите? Просто за нещо, върху което да се навива?
5. Отворите(втулките) са всички в една равнина и симетрия, това не е случайно попадане в бетон, няма как да е.
6. Намотките са направени по странен начин, както отбеляза и Мито - на 90 градуса и тороидално като обща формация! Освен това, от едната страна са само до периферията на първичната и се връщат, а и имат визуална разлика с целите навивки (снимката от Юлиан):
Видно е, че по "първичната" са навивани два вида "вторични", едните цели, другите - само отвътре! Целите са под ъгъл около 120 градуса, което навежда на мисълта, че в скритата част има още една.
7. Най необичайното (поне за мен) е, че ако започна да си сглобявам различните снимки в триизмерен образ, някак се получават различия и...цък-язък! Освен ако "откривателят" не е отчупил парче от камъка и после да е направил следващите снимки!
8. "Порцелановата" сърцевина има резба по конусната част и само канали по цилиндричната. За чий...е тая разлика?
9. Смайваща е и приликата на "изолацията" (както отбеляза и Юлиан) със сегашните такива!
Подчертавам - Не твърдя, че това е фалшификация, не твърдя и че е автентично! Просто отбелязвам наблюдения от първо внимателно разглеждане (със сигурност съм пропуснал някои).