Нека отбележа, че преди време се бях чудил, защо дизайна на вятърните турбини е с 3 тънки витла, а не някакъв друг, който да хваща вятъра по-добре. Тази ми чуденка ме отведе до доста комплексни обяснения, около изработката на вятърните турбини. С две думи, вятърната турбина е
сложно нещо.
Основно дизайна се стреми да намали загуби от турбуленция около самото витло. По-малко витла ... по-голяма ефективност. Това е малко контра интуитивно, но е доказано. Възникват проблеми при използването на 2 витла, защото имат съосие и възникват резонанси, които чупят витлата. 3 витловата вятърна турбина е компромис, но все пак дизайнът се е наложил.
Витлото на вятърната турбина си е цяла наука, защото е изработено чрез изчисление на множеството разрези, които са специфично изчислени за скоростта на вятъра в точно тази част на витлото. Скоростта на вятъра в тази част на витлото пък зависи от оборотите на които е желателно да работи тази турбина, според генератора, който ще върти турбината. Най-добрият подход за такива самоделки е да се копира дизайна на комерсиална турбина ... т.е. да се наподоби, доколкото е възможно. Наистина, такива планове от рода на "ще взема к'ва да е перка (бидони) и ще въртя какъв да е генератор с каква да е скорост", са просто гаранция за много слаби добиви.
Радико, този PDF съдържа адски грешна информация. Първо, човека е писал, че не е сглобявал или пускал такава турбина, а всичко е теория. Хубаво, но теорията която той ползва е за хоризонтални витлови турбини, а той с кой знае какви методи и измислици си смята турбина с бидони. За витловите, диаметъра D се взима като площ на вятъра, които ще се лови. В пдф-а, човека взима диаметъра, но площта която лови вертикалната турбина няма нищо общо с диаметъра. Този PDF е една голяма измислица и не мисля, че мястото му е в mazeto.