СЕ има, когато няма ".......мер" и никой не ти държи сметка, колко единици от нещо си, консумираш, за да плащаш. Има ли плащане на сметки, няма СЕ.
По тази логика, циганите имат СЕ???
Ако оставиш хумора в страни, наистина ли мислиш така?
mzk, какво предлагам?
Предлагам масово рекламиране и просвещаване на народа от най-мащабно, до най-локално ниво и то точно по този въпрос - използването на слънчева енергия!
По принцип всеки знае, но този "всеки" не се решава!
Спомнете си предходните 15-тина години, относно телефоните като устройства, цени, модели...развитието им, с две думи?
Ако преди 12 години се беше появил един (сега "прост") телефон с тъчскрийн, може би щеше да струва 2-3000 лева, съотнесен към тогавашните модели! Знаете ли защо им падат цените с всеки месец? Аз ще ви кажа, понеже съм се занимавал в тия години точно с това - внос и продажба:
Защото имат ПАЗАР!!!
Купуват ги като луди - парите от реализацията влизат пак в производителя, създават се все по-нови модели, има РЕФИНАНСИРАНЕ и конкуренция, макар и на пазарен принцип!
Ако търсенето на фотоволтаици придобие подобен мащаб, цените им неминуемо ще паднат драстично, а разработките на все по-нови и по-съвършени продукти рязко ще нараснат.
А и мисленето тук е малко сбъркано, според мен???
За какво "избиване" става дума? Като си строиш нова къща, смяташ ли за колко "ще се избие" водопровода...или тоалетната...или гардеробът?
А покривните керемиди за колко време "ще се избият"? Като си слагаш газова уредба на колата, такива сметки са валидни само ако си такси, това да ти е инструмент за печелене - имаш инвестиция, очакваш възвръщаемост.
Трябва хората да започнат да мислят за автономната енергийност на дома си, като за НЕОБХОДИМОСТ, а не като за екстра!
Значи...тези сметки, които някои от нас си правят са "без кръчмар". Аз помня цените на тока от преди 15-16 години, дневната беше около 8 ст, а нощната - около 2...идеята е да не се плаща на някой за нещо, което идва само при теб.
В момента енергийните монополисти какво правят - вдигат цените, когато пада потреблението (или имат загуби), за да си запазят приходите, това е обратно на всякаква пазарна икономика.
Каква ни е гаранцията, че след 2, 3 или 5 години цените на тока няма да са тройни?