Да, бе, Юлиане...ма що се пънеш и ти да обясняваш на малоумници като мен принципа на доминото, билярдните топки, пинг-понга или бастуните?
Аз не съм питал как се предава ИМПУЛС, а Т О К ? ? ? Да ви дефинирам понятието ТОК, ако е нужно?
Що се халосвате сега (или ви е по-удобно) ?
Ако приемем това за вярно:
Електроните в проводник по който има ток, не се движат със скоростта на светлината, а с много, много по-малка скорост, от порядъка на няколко сантиметра в секунда.
то няма как да е факт това:
...проводникът е "наблъскан" с електрони и ги избутваш, а когато свържеш тези 50 метра кабел с микрофон, а на другия край слушалката, гласът ти от микрофона и той ли е "наблъскан" предварително в кабела, че няма забавяне преди да те чуят?
Но явно този въпрос умело ми го избягвате?
Аз бях в четвърти клас, когато си направих първия домофон (за лична употреба) с комшията отгоре през 2 етажа, ползвах 50-60 м. "звънчев" кабел, телефонна слушалка, телефонен въгленов микрофон и батерия от 4,5 волта...и да ви призная - нямаше и грам забявяне...явно гласовете ни са били по-бързи от електроните, или вече са били вътре в кабела и "ударът ги е избутвал"...
П.П.Наистина ли сте толкова наивни, че да не допуснете моята "подкованост" в темата и то със същите, набити и във вашите глави постулати?
Въпросът е, че "съвременните ви тълкувания" на процеса са далеч по-далечни от далечните -1945 г.
Щото е просто - при "правия ток" има ДВИЖЕНИЕ на електрони, затова съпротивлението загрява проводника и за целта е нужно в пъти по-голямо сечение, отколкото при променливия (където има само импулси с определена честота - синусоида/правоъгълник/трион и т.н.).
Хайде изказвайте собствени мисли, а не "академични истини", с които съм запознат не по-зле от всеки от вас...