Здравейте,
тук ще изложа някои размисли около извличането на енергия от гравитация. Тези размисли са основани на една румънска установка, чийто автор е Даниел Бентеа. Може да я видите тук:
https://www.youtube.com/watch?v=980UZtrzuC8Както се вижда, има тежести и един голям маховик. След доста чудене относно как може това нещо да дава енергия, мисля, че стигнах до някакво предположение. Според мен енергията идва от способността на висящите тежести да преодолеят големия инерционен момент на маховика. Може да разгледаме 2 варианта, един с мотор и маховик и втория е гравитационна тежест с маховик.
При вариант 1, мотора изпитва огромно затруднение при преодоляването на големия интерционен момент на маховика, при което се хаби доста енергия за да започне маховика своето въртене.
При вариант 2, нещата са малко по различни. Тук нашата тежест в първоначалния момент виси и с това преодолява този инерционен момент за сметка на времето, но не и за сметка на потенциалната си енергия, защото докато маховика не иска да се върти, то и нашата тежест не губи височина и съответно потенциална енергия. Така излиза, че когато тежестта стигне най-ниската точка, то ние получаваме маховик които е запасил потенциалната енергия на тежестта в кинетична енергия, но и имаме безплатно преодолян инерционен момент. Това вероятно означава, че маховика може да вдигне тежестта обратно нагоре и след това да му остане инерционен момент, който да ползваме безплатно.
Идеята за това ми се стори интересна и реших да я дам за обсъждане. Ако това е вярно, то излиза, че това е може би първата гравитационна система, която позволява да ползваме гравитацията като източник на енергия, а не само като начин на съхранение на енергия.