Аз доколкото разбрах, на Алдо установката се предполага, че от инерцията на голямото колело се превключва на по-голям радиус преминаващите през мястото стърчащи части. Но според мен, ако предположим, че механизма му е работещ, той определено може да бъде оптимизиран, особено с използване на съвременна електроника/контролери, а не само силата на триене.
Да, за предвиждането на малките маси трябва да се отдели енергия (Е=(H2-H1).m.g ) (която може да е и електрическа от малко акумулаторче), но кинетичната енергия на въртящо се тяло зависи от радиуса и ъгловата скорост на квадрат (и двете на квадрат!). И може да се направи едно уравнение, от което да се види при какви маси и програмируемо променяни разстояния на масата от оста на въртене, бихме имали равновесна система, над което само с едно леко външно бутване, тя би се задвижила без да спре, като отчитаме примерно и триенето. Моля съвсем сериозно някой от тези, които са по-навътре в математиката да се заеме с това. Мисля, че може да е нужно и малко интеграли, понеже по-вероятно е задвижващите издадени тежести на нов радиус R2 - САМО ОТ ЕДНАТА страна на колелото да не се предвижват моментално и да се получава една сложна крива от наслагване на въртеливо и линейно движение.
Тук не става дума за системата на Макс или на Скинър, а за идея за подобряване на принципа, по който работи Алдо.
Имам основания да смятам, че ако всички почнем да мислим и действаме по този проект, може да се получи нещо, вместо да се крием и всеки нещо да копа насаме - закона за запазване на енергията НЕ ВАЖИ за отворени системи. А гравитацията я имаме (за сега уж безплатно), въпроса е как да я канализираме така, че да има практическа полза, трябва механизъм за това, а не а чакаме да стане от само себе си.
Да има и в нашия форум нещо работещо накрая:)
Хайде, почти всичко съм загатнал, трябва да се направи работеща установка и имам вече идеи за това, но искам да видя и вашите предложения - по същество - как да стане, има повече от един, искам да намерим най-ефективния и най-малко енерго потребляващ начин, за да е най-висок коефициентът на полезно действие.