Благодря Радико, с удоволствие ще го прочета, но очаквам и ти да прочетеш следващото (нещо което бях обещал) и да го оспориш (отговориш на въпроса ИМА/НЯМА ефект).
Мда kd_dinev правилно си преценил реакциите на колегите форумци. Разликата между теб и мен е може би в това, че ти се дразниш от тези реакции, а аз им се радвам, защото точно това търся във форума (и темата, която ти си започнал – още един път много благодаря). Ако не очаквах такива реакции изобщо нямаше да влизам.
Дължа ти и едно извинение. Много правилно при „посрещането” ми предложи да разсъждавам върху „парадокса на Паскал”(пП), но аз тогава (притеснен заради причиненото по моя вина „главоболие” на Радико) те „изрязах” заявявайки, че това няма нищо общо с „моята постановка”. Сега осъзнато (а тогава интуитивно) разбирам, че съм грешал. Има много общо и с пП, и с всяка друга помпа или лост. Ще се съгласиш предполагам, че пП е вид помпа, както и моето „ежектороподобно” нещо (ежектора се комбинира с помпа, а помпата може да бъде наречена „флуиден лост”). Така че още един път ИЗВИНАВАЙ.
На останалите колеги форумци (критиците) също много благодаря, но със съжаление мога да кажа, че очаквах по-вече.
Не колеги проблема според мен не е в триенето - съпротивлението което тръбата оказва на движещата се вода. Не мислете че сте „победили” (за сега е 3:0, но мачът не е свършил).
Добре колеги, в земни условия при описаната от мен опитна постановка няма парадокс - приемам.
Аз обаче съм зодия овен, и девизът ми е много сполучливо показан в „аватара” на Юлиан (а не в моя за съжаление) и ще продължавам да блъскам с глава стената „докато живея – докато умра” както е казал поета (и изпял Васко Кеца ако не се лъжа). Ще блъскам стените в моята глава или по точно ще блъскам във вашите или/и други глави (със щурите си идеи) и ще очаквам да получа съответната реакция - както и трябва да е според забравих кой номер закон на Нютон беше. Ще блъскам защото така трябва за да се роди нещо – някаква нова истина. Аз възприемам сентенцията „в спора се ражда истината” не като „кой ще победи” а буквално като процес на раждане на нещо ново, а какво ще е това нещо - ами не знам, но искам да се роди – дали ще е Атина Палада или Иванушка Глупака зависи от спорещите страни..
Сега по същество:
Та защо според мен проблема не е в триенето между стената на тръбата и течащата по нея вода.
Разбира се веднага мога да започна да говоря за вземане на някакви мерки за драстично намаляване на триенето - свръхтечливост, замяна на водата с друг флуид (язовир от живак), магнитни/въздушни възглавници, прехвърляне на експеримента в космоса и т.н. Споко няма да правя това ще ви предложа да помислим върху възможността за премахване на линейното съпротивление (или заменянето му с друг вид триене) и да си останем на земята. Какво имам предвид:
Най просто казано - да сложим влака на колела, а под колелата релси т.е. да си направим един истински влак-тръба (пълна с вода). За да не рисувам (да правя нещо което все още ме мъчи, а и не обичам да правя) и за да не копирам ще помоля интересуващите се да се върнат на моя « Отговор #147 и да си представят тръбата с коляното и тапата на колела и върху релси, а не застопорена към земята както и аз и вие сме си я представяли без това да е било изрично упоменато. Представихте ли си го? Пак с маркуч (с диаметър равен на тоя на тръбата и навит на колело) подаваме налягане от язовира през коляното към тръбата и… влака тръгва според мен (без да избиваме тапата), маркуча се изправя (развива) изпъва се и се „откача” от влака, който си продължава по току що поставения релсов път.
На който не му харесва историята с „навития маркуч” може да си представи тръбата пълна с вода като едно бутало на един цилиндър в който подаваме налягане от язовира, а влака-тръба като „спънат кон” който хуква като му махнем спъващите го букаи.
Така разбира се се появява нова движеща се маса - тръба на колела, но принципа се запазва и дори си мисля може ли да заменим водата с пръта на Атос който буташе една бутилка. Ако имате желание мислете и вие - аз съм си мислещ по рождение - пише го на аватара ми.
Сега има ли линейно съпротивление? Има ли парадокс? Според мен пак най-вероятно няма, но не бих се учудил много, ако има. А защо смятам,че най-вероятно няма ще споделя след като чуя-видя Вие как мислите. Чакам „империята да отвърне на удара” демек.