Има една идея за чисто магнитен двигател, която не е моя, но ми се вижда най-раелистична. Съвсем проста е, но така и не намерих време да експериментирам. Ще я споделя, белким някой от колегите, които са се отдали на магнитните двигатели, я пробват, ако им се стори логична и работоспособна:
На два диска разполагаме равен брой магнити с едноименните полюси, като виенско колело. Дисковете са синхронизирани и доближени един до друг, така че да се срещат магнитите. До достигане на мъртвата точка по средата, между магнитите разполагаме или мю-метал или обикновена ламарина, която разсейва полето и на двата магнита, което при приближаване е отблъскващо. Магнитният екран свършва там, където започва мъртвата точка и леко-леко я подминава. Точно там е най-силен магнита на отблъскване, като тази сила действа на раздалечаването - тя движи дисковете. Или имаме екран на приближението, който екранира силата на магнитите и след мъртвата точка имаме действие-работа на магнитното поле. Нужно е само да се завъртят дисковете в нужната посока, да се настрои екрана и да се направи синхронизация на дисковете 1:1.
Пробвал съм екрана между два едноименни магнита с обикновено желязо - действа, магнитите не се отблъскват. На пръв поглед мисля, че ще стане, на практика не съм 100% сигурен. Ако някой прояви интерес - ето му идея, която предполагам не е дискутирана.
И ако получи СЕ, да ми благодари и да ме направи най-малкото съдружник, да делим печалбата