Сега, понеже при мен стават тези неща, а пък аз или не обяснявам точно, или не ме разбирате е все тая! Но ето какво съм сигурен! На лаптопа с 10 годишен хардуер, при зареждане от флашка или инсталиран Минт19 ,вероятно част от ядрото се осакатява, респективно драйвери. Например, когато заредя от флашка на десктопа, ми направи за сега впечатление че GParted е в програмите за инсталиране. Докато на лаптопа тази програма не присъства. Какво да говорим за ядро и драйвери, които не се виждат в процеса на инсталация! От тук следва един логичен мой извод, нямам права да направя каквото и да било със системата. Виждам кое ядро работи, но не мога да сляза надолу, нито да се кача нагоре, още по малко да активирам друго ядро.
Сега мисля вместо да се мъча да компилирам нещо, за което не съм дорасъл, да заредя друг имидж на флашка, например Минт 18,3 (който работи отлично на десктопа) и да пробвам live на лаптопа. И така докато тръгне. Поне това е лесно и става почти само!
За мен е очевидно че това е мн. частен случай. Дори в linux средите не ми дадоха адекватно решение. Пиши това в конзолата, пиши онова в конзолата, обаче конзолата казва, неправилна команда. Какъв е смисълът когато нещата се превръщат в мъки??