Михаил Кузмов, зная че като ти дам и аз моята препоръка, ептен ще се объркаш, но виждам че ти е интересен линукса и затова когато имаш време пробвай и сам ще си намериш най-добрата за теб дистрибуция.
Тъй като има много дистрибуции и незапознатите си мислят че има кой знае какви разлики. Разликите се създават от създателите на определена дистрибуция - пакетна организация, графична среда и разни скриптове, и помощни програмки за съответната дистрибуция.
Поначало всеки може да си създаде линукс дистрибуция като първо си свали и компилира линукс ядрото, след това си свали и компилира съответната графична среда и накрая трябва да обикаля из сайтовете и да си сваля и компилира различните програми за линукс.
Всичко това е направено от няколко човека или по-голяма организация, даде и се някакво име и се пусне като поредната линукс дистрибуция и ти се чудиш какво да избереш.
А всички са в крайна сметка едно и също. Програмите са едни и същи. Някои просто така са подбрали програмите и другите неща, че са улучили твоя вкус и ти си викаш "тоя линукс е по-добър". Да ама ако вземеш и тоя дето го смяташ за лош, пак може да стане като оня - по-добрия. Или махаш някои неща или слагаш други и готово. Естествено че трябва да се има и опит. То навсякъде е така.
Затова споменах Gentoo линукс, защото той е събрал всички програми на едно място, да не обикаляш по сайтовете. Така като ги компилираш от сорс кода и навсичко отгоре, и се задават определени флагове, за да се компилират ядрото и програмите конкретно за твоя хардуер. Това е много яко, защото сам се досещаш, че тия които създават някоя линукс дистрибуция не могат да компилират даже и една програма така, че да има разновидности за всички компютри по света, според конкретния хардуер на всеки компютър.
Но това ти го казвам само за информация.
Да не вземеш да качиш Gentoo. Тя си е за маняци хора, които искат да им работят най-бързо програмите и т.н., но трябва компютъра да ти е супер бърз, за да компилираш всичко от сорс код.
Обаче.
Друго нещо прави впечатление. Има много добри програми, които имат аналог и за Windows и за Linux. Но ако се разровиш из нета ще ти направи впечатление, че в повечето случаи за тях пише, че са тествани за Ubuntu. Или като дават пример как да се инсталират, все примера е за Ubuntu. Та за хубаво или лошо - все за Ubuntu.
Излезе новото Ubuntu17.10 като смениха графичната среда Unity с Gnome3.
Не е важно, че на мен не ми харесва Gnome3, но прочети из нета и ще видиш че на много хора не им харесва. Освен това тя стана най-тежката графична среда за линукс.
При мен като пробвах след чиста инсталация, Gnome3 ми заемаше 1,1G от рама, KDE5 Plasma 0,750G oт рама, а за сравнение Windows 10 ми заема 2,3G от рама.
Това ти го казвам, защото ще ти препоръчам KDE5 Plasma графичната среда и ако някой ти каже, че е тежка му кажи че KDE4 беше тежка. При KDE5 програмистите са успели да я направят по-добра, по-бърза и да заема по-малко памет. В KDE средата може да настройваш всичко за което се сетиш по твой вкус. Аз например обичам да ми е красив и приятен външния вид на дистрибуцията, а не да е спартански и грозен. А по някога е трудно и неприятно за работа с грозни менюта, прозорци и др.
Сега за две крайности.
Дебиан е със стари версии на програмите. Основно затова го плюят. Понякога направо е невероятно колко стари версии програми стоят и не се пускат новите. Извиняват се заради сигурността и че трябвало да се тестват, но при повечето програми имено заради сигурността се правят нови версии. Има програми от 2-3 години не са сменяни, толкова ли тестване искат? Аз така веднъж го инсталирах и си качих една програма и тя беше с 2 версии по-стара и просто нямаше един инструмент, който ми трябваше (имаше го в новата версия) и не можех да работя с нея!
Освен това трябва да си качваш ръчно много библиотеки при Дебиан, за да работят въобще някои неща и вероятно ще се откажеш, и ще се разочароваш от линукс.
На другия полюс например е Kubuntu. Той е Ubuntu с KDE. Тук обаче за разлика от Debian всичко е последна версия, даже и да не е толкова стабилна. И така много често забива. Но това даже не е толкова от програмите, а най-вече от новите ядра. Изобщо ако ти забива линукса, 90% примерно е заради ядрото. То всъщност Linux е ядрото, всичко друго е обвивка и разкрасяване.
И тъй като истината е по средата ти предлагам Linux Mint 18.2 Sonya KDE.
https://linuxmint.com/edition.php?id=244Това не е защото е първи в класациите.
Всичко това дето ти написах е след няколко годишни проби на около може би 30 различни дистрибуции и то с различни графични среди на всяка от тях. Къде от любопитство, къде от неразпознаване на хардуер при някои от тях и така. Като под проби имам предвид, че повечето са били най-малко месец на компютъра, а други с години. Не съм ги захвърлял веднага.
Естествено идеална няма.
Поиграй си ако ти е интересно и когато имаш време, но мисля че ще достигнеш долу-горе до същите изводи.