Големият въпрос който тормози много хора и е голям трън в очите на някои от тях. Как точно едно тяло издърпва друго такова към себе си. Значи аз ако искам да придърпам някакво тяло към себе си простият начин е да го вържа с едно въже и да дърпам. Въжето се явява монолитен предмет от мен до това тяло. Съответно, ако някой друг се опита да премине между мен и тялото или ще се спъне от въжето или ще го скъса. И от там нататък гравитацията стана много сложно нещо. Въпреки това струнната теория доколкото схващам прави опит да реши по елегантен начин проблема - "елегантен, елегантен, ама и малко нескопосан"! Тук се опитвам да обясня моята интерпретация, тоест какво съм разбрал от това, което съм прочел за нея:
Значи, заимстват така да се каже, от хипотезата за етера, и въвеждат ново име на същите по принцип частици. Наричат ги струни. Хипотезата се излага пред, малко, така да се каже, срамежливо. Дали наистина защото смятат, че още не са готови или с цел предизвикване на по голям интерес това са подробности.
Интересно е примерно защо името на частиците е "струни" За сега официалният отговор е защото вибрирали като струни. Много изчерпателен отговор за този, който иска да чете между редовете. Можеха да ги нарекат и камбанки нали. Разликата обаче между струните и камбанките е, че първите са освен доста тънки и доста дълги Това направо си е заявка за разрешаване на проблема с издърпването от началото на поста.
Концепцията е горе долу такава:
Всяко тяло разглеждано от ниво струни изглежда, даже не изглежда, ами си е напълно безплътно като облак, мъгла, за който не е проблем да се промъква между клоните на дърветата в гората и въпреки това да не губи целостта си. Звучи ми напълно логично. Всяко тяло си взаимодейства с другите тела посредством тези струни защото има свои разбира се, и ето тези струни, неговите, които започват или свършват в тялото го дърпат към другите тела в които е другия им край. Има обаче сериозни пропуски в такова обяснение и авторите на хипотезата се застраховат срещу тях въвеждайки твърдението, че според тази хипотеза са "изчислили" 11 единадесет измерения. Как точно са го изчислило не ми стана ясно, ма от мен да мине, по-скоро са се спрели на тази цифра за да могат после да я намалят.