Технократ нещо не можах да схвана логиката ти (ако има такава). Значи ти твърдиш, че едни и същи наземни обекти един път ще увличат етера когато се движат ротационно около оста на Земята, но няма да го увличат когато се движат около Слънцето? За различни видове етер ли говорим? Или той е интелигентен и може сам да решава кога да се увлича и кога не...
Аз я схванах и ще се опитам да я обясня (без коментари дали я споделям или не)!
Технократ предполага, че около Земята е увлечен в сферично въртене етер с определена плътност, който е като мехур около нея, който действа като един вид "лагер", (представи си безброй концентрични сфери, всяка една "лагерува" с по-голямата) спрямо статичния етер в космоса. И тъй, като Земята се върти около себе си, не и се налага да го пресича (мехура) - вътре в него е и малко или много, той се върти с нея.
Когато говорим обаче за орбиталното движение, Земята си проправя "тунел" през (уж) статичния космосен етер, който тунел се затваря след нея.
Така, това беше обяснението за технократовата теза
Юлиане, есента или пролетта не зависят от "долната или в горната част на орбитата около Слънцето"
Зависят от това, с какъв наклон на оста минава Земята около Слънцето в дадения период!
В дните на пролетно и есенно равноденствие, оста на въртене минава през тангентната равнина, която е перпендикулярна на орбиталната траектория. В останалото време, наклонът на оста е такъв, че или северното, или южното полукълбо е изложено на по-малък ъгъл срещу слънчевите лъчи, като разликата е най-голяма в денонощието, когато денят спира да расте и започва да намалява (или - обратното).
Като се замисля...може би и ти казваш същото, но с тези "горе" и "долу", които в космоса не съществуват, само ме объркваш
Според мен, много е важно да се посочи географската ширина на зоната, в която се извършва "опита" и да се сравни със същия опит на екватора!