Според мен най-добрия вариант е третия случай: да имаш стационарен диск и да направиш конструкция, така че да въртиш магнит по радиуса на диска.
Така вече четките няма да са това което са, а просто си избираш място от периферията на диска за сваляне на електричеството и центъра му.
Само че, както се досещаш тука тока вече е AC и отпада транзистора .
Да. Но така вече му се губи чара, понеже ще има гигантски Ленц. Не казвам, че иначе, когато магнита се върти с диска, няма Ленц... казвам само, че академичната прослойка също е съгласна, че ленц в този случай е учудващо малко, горе-долу само 20% от проявлението си (условно казано), което по принцип се среща в генераторите.
Тоест, при такъв гигантски Ленц, ако магнити (които не покриват цялото лице на диска) обикалят периметъра му, човек е нормално да предпочете евентуално четковото триене пред варианта да се бори с такова ответно магнитно съпротивление
Може би, като се уморя, ще направя компромис и ще напраскам четки навсякъде. Като ще са четки, да са много, нали така.
По принцип, като идеален случай предпочитам генератор на Кромри... Но няма кой да го направи, най-малкото аз. Бедини половината си живот прави реплика на Кромри и за цял един живот е известен с това, че има най-добра представа какво се случва в този генератор, но винаги подчертава и нещата, на които още няма отговор. А къде сме ние, в някаква България през един океан разстояние, и кой ще успее да направи реплика на Кромри, и точно на мен ли ще ми я направи.
Другия вариант обаче, който ми е в списъка с кандидати, е генератор по Лийдскалнин. В YouTube има един Ангъс, който експериментира с онова, което се предполага, че Лийдскалнин описва в книжките си (защото не е приложил изображение или скица). И Ангъс забелязва един ефект... който определено би трябвало да е известен на науката, но аз не знам какво му е официалното име, за сега в YouTube това върви като "ефект на Ангъс" -
Най-важното е, че същия ефект се наблюдава от всевъзможни репликатори по Ютуб, така че си е факт. Става дума за следното положение:
Когато електромотор развърта генератор по Лийдскалнин, генератора отдава някаква ел.продукция. В момента обаче, в който към генератора се върже натоварване, се получава обратното на очакваното - (1) ел.мотора, който развърта генератора, вместо да се забави, започва да се забързва; (2) освен това, на фона на забързването си, самият той започва да консумира по-малко електричество, и то за постигането на по-високи скорости.
И когато се добави още един товар, втори консуматор, всичко това се повтаря. Ел.мотора, развъртащ генератора, пак се ускорява и започва да консумира още по-малко ток.
Естествено, това си има някакъв установен практически максимум... Но тук става дума, че Ленц се обръща и започва да допринася за общата ефикасност.
Убеден съм, че това не е нищо ново за никого, ето го и първото видео, след него и една от най-известните реплики от друг репликатор:
https://www.youtube.com/watch?v=gcfK0hfMKQIhttps://www.youtube.com/watch?v=fJl0TO_aR6MИ това е известно, известно е и че генератора на Кромри няма Ленц - това е самата основа на патента.
Но някак си не ми се струват подходящи този вид генератори за вятърна турбина
Ще пробвам с проекта, както го описах... взимам предвид цялата критика до тук... И каквото стане - стане. Ще публикувам развитието на нещата в тази тема.
Никой обаче не взима предвид и факта, че когато медния диск на Фарадеевото динамо се прореже, както Тесла е направил... или когато медния диск се замени от една плоска намотка, както е хрумнало на някои хора в нета... това по същество престава да бъде Фарадеево динамо. В момента, в който цялостта на медния диск се наруши, това вече не е Фарадеевата идея.
Защото, имайки едно медно спирално лице, което се върти, на практика си има една жица, пресичаща хомогенно магнитно поле под ъгъл. Така че на практика това си е обикновена, стандартна индукция върху соленоид от магнит. Разликата е, обаче, че магнита не се приближава и не се отдалечава. Жицата се движи... но не ходи никъде (ефекта на въртящата се спирала). И затова ще бъде DC.
Но това не означава, че медното тяло е диск, следователно това спира да е Фарадеево динамо. Оттам веднага следва, че четките всъщност не са ключовия елемент. ЕВЕНТУАЛНО биха били ключовия елемент, ако ставаше дума за меден диск, за една кохерентна и ненарушена медна равнина... но въобще не става дума за това. Тук си става дума за една обикновена индукция в соленоид, защото намотката си е налице, произвеждаща обаче DC, без нужда от токоизправяне, защото няма разминаване или подминаване между лицето на магнитния полюс и лицето на соленоида. Кви четки, кви пет лева.
Ето изображението на Еди-потоците при класическото Фарадеево динамо с четки:
И да, точно както казваш, получава се същото като верига на късо. Именно това разглежда Тесла - в крайна сметка, при Фарадеевото динамо (меден диск, изрично) Ленц е по-малко, защото самият диск спомага за подсилването на магнита. Защото от двете посоки, на които се разделят Еди-потоците, надделяват онези потоци, които спомагат магнита и допълнително го намагнитват, вместо да го демагнетизират. И това лесно се доказва, ако магнитите са по-слаби (например керамични магнити от началото на 20ти век), защото повишената им сила след употребата им в динамото се забелязва. С неодимовите не е така... структурата им не може да се повлияе от такива пикливи потоци и сили.
В МОМЕНТА ОБАЧЕ, в който диска спре да е диск, в който хомогенната медна повърхност спре да е хомогенна, и се замени с плоска намотка, това цялото нещо спира да бъде Фарадеево динамо. Затова се нарича
"Униполярното динамо на ТЕСЛА". Защото е КОРЕННА МОДИФИКАЦИЯ.
Въобще е безсмислено да продължаваме да говорим за тези четки в проекта, описан в първия ми коментар.
Но все пак го взимам предвид, постановка така или иначе ще има и то ще си покаже.
И токът следователно ще е съвсем различен. Очаквам много повече ток, отколкото напрежение, не заради самия Фарадеев диск, а заради ПРИРОДАТА НА ЛЕНТОВИТЕ НАМОТКИ, тя е точно такава - лентовите намотки по принцип понижават волтажа и увеличават тока.
...................
....................
...................