"Без да се лажеме, че кажеме, че тва е една от най-сложните науки, дет не мое се изучи, щот всичко се променя..."
И така, що е Екологично земеделие? - най-общо казано, идва от гръцки: οἶκος, „къща“, и -λογία, „изследване на“, което ще рече - "що праиме" със земята И като НАШ общ ДОМ, и като такава около нашия дом - бил той на село, в центъра на София или на покрива на някой токийски небоскреб?!
И тъй като и аз съм "паднал от Марс", реших да поизследвам туй-то земеделие...
Първите ми "опити" датират още през далечните 60-70 години на ХХ век - първом като помагач на деда ми и баба ми, после като насъбрал някой и друг акъл и опит - като "баш фермер"... и... що излишна пот съм излял по наште кърища, нема-а приказваме!!!
Така или иначе, аз си бях градско чедо, та по едно време реших да пробвам кво шъ стане и баш у центъро на София... Цаних едно циганче да ми докара две каруци конска тор - ако мое ПО-прегорела... Прекопах на двора 20 квадрата - дето земя не е пипана от поне 100 години, обърнах два пъти торта със земята (имаше си бая живи червеи, като пазех да не ги накълцам с бела) и боднах Доматите.
И не-ам думи...
Като се юрнаха тия домати - около 20 корено - да растат, да цъфтят и да връзват... не-ам думи... съседите минават и само аХ-кат... И немаше болести, немаше шкарт... поливане с чешмяна вода (съдържа хлор!) - и то от време -на време...
Мани тва... сега - от 12 години живея на село... градина 1,5 дка, не пипана от почти 20 години, и беше само пресъхнала земя с плевел и треволяци...
Ма нали съм от Марс, рекох - Бой! - и нашатках Софийската програма - прекопаване, два пъти, пак КОНСКА тор - 4-5 каруци, пак обръщане и ... чекай да починеме... една година пауза! - да "узрее"...
И живна тая земя, и като рекох да садя - всичко що имаше семена в "селкоопа" - всичко набамках... по редове, по лехи... окото ти да се напълни!
И номерът се повтори... родидба като за световно! - то ядох, то консервирах, то раздавах на роднини и съседи...
... не-ам думи...
А и като нацвъках и кокошки и пуйки - за сам човек 52 бройки - че и 20-тина зайци (ама в клетки) - си е направо за ожалване - щъкат из двора свободно - ама не пипат доматите и пипера, царевицата и друго, само на тиквите и тиквичките налетяха, и беше кълване до пръсване... нека им е - и те - хвъркатите, бидоха изядени!
И, са... нема-а ви занимавам повеке с дивотиите си, ами да направим изводи:
... Първо - Пе-ха - то на земята... Важно е!
Второ, като каква земя ще да е? - каменяк ли, глиняк ли, кал ли или що? - Важно е!
Трето - копането... нема спасение... тре-ва-а се копа! - като как мо'е Вуте, оти той друго не мо'е!
Четвърто - торене... най-добре е тор от говеда, ма тре-ва-а преседи, да прегори, може с конска, по-суха е, но и тя е добра, може и дардонкова от овце и кози, може от пилища - тя е най-люта... мо'е секаква, дори и свинска, и човешка, ама всичката тя тре-ва-а червей да я пояде и изсере, че и да прегори - на слънце! - пласт връз пласт размесена със земя.. иначе ... тръгва гнилоч и болести и шъ си ядем лайната баш!
...
Те тва знам от деда си!
Иначе, сега, съвременните концентрирани торове убиват Живота в земята, чешмяната вода - също, въздухът и той - олово и прочие гадости... нема-а вече ЧИСТО! - все е лайна некакви! - и шъ тре-ва-а мутираме!
И те тогава, пак че се върнеме на Марс!