Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Разпределител за Домашна Ел. Централа

<< < (5/16) > >>

valex:
krasias
Нещо не мога да разбера какво не мога да разбера? :)
Най-после разбра какво искам да направя :)

krasias:
Да разбрах те, ама ти не го обясни добре и затова станаха малко повече коментарите. Така че извинявай, но друг път обяснявай по-добре за да няма излишни обяснения.

mzk:
Здравейте,

Бавно вървя към включването на възобновяеми източници в домакинството, но с леко променена концепция и с един детайл, който изпускате, но ELPUNTO го знае много добре.

ВЕИ произвеждат ток когато могат и колкото могат - фотоволтаици или топла вода. Ако енергията не се използва на момента, тогава тя се губи. Или отива в мрежата, krasias е прав, ако няма товар, тия 500W от инвертора следва да отидат в мрежата.

Решението е да има следене на производството и активно регулиране на буферен товар - печка духалка, бойлер или нещо друго, което просто да употребява вече създадената енергия.

Ако някой си е играл с тези микроинвертори нека каже, но аз не виждам по какъв друг начин ще работят.

ПС: уточнявам, че говоря за система без или с малко акумулатори на електрическа енергия - скъп елемент от цялата инсталация. Целта е в дневно време енергията от ФВ да редуцира енергията от мрежата (на дневна тарифа!)

ПС2: и да, това всичкото е една безсмислена тема, ако се промени законодателството и режимът за присъединяване стане уведомителен. Пък аз нямам нищо против да продавам излишната енергия по стандартна дневна тарифа - 20 ст. Потребителят 2v6 от форума НаправиСам правилно коментира, че в тази цена от 20 ст. е включена цената за производство, цена за пренос ВН, пренос НН, добавка "задължение към обществото (от мутри)" и т.н., а доставянето на тази мощност (от домашна ФЕЦ) директно в мрежата НН спестява всички тези разходи (може би само без пренос НН).

valex:
mzk
Прав си! Ако не се употреби на момента енергията се губи.
Затова и мисля по темата.
А относно промяна на законодателството според мен няма да стане в обозримо бъдеше тук.

Прилагам картинка за по-ясно.
С жълт правоъгълник е заградена текущата налична система.
Зелен правоъгълник е мрежата на съседа.
За да се направи анализ на системите трябва да има информация за мощностите в точките:
p1 - генерирана от PV
p2 - консумирана от мрежата на енергото
p3 - консумирана при нас
p4 - консумирана от съседа
p5 - генерирана от нашия управляем инвертор
p6 - консумация на съседа от енергото
Евентуално има връзка от инвертора към бойлер ( "B")

valex:
Понеже във всички контролни точки освен в p1 има 220V, то за управление и измерване на мощност може да се ползва само измерване на тока.
Успях да оптимизирам алгоритъма за управление само с входни параметри - токовете I1 и I2.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия