Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.
Разпределител за Домашна Ел. Централа
valex:
Според моя анализ оптималната мощност на разпределителя е около 1000W-1500W.
Трябва да има възможност за паралелно добавяне на други разпределители към един съсед.
Да може и да се добавя и друг разпределител към друг съсед.
Електрониката съм я измислил . Остава да инвестирам време и пари и да се тества идеята.
unimog:
Аз също разглеждам варианта с микроинвертор, но с трансферен суич за дома си. Така няма да връщам ток в мрежата, а ще се добавя количеството, което не достига. Работя на речен кораб, който през нощта използва ток от акумулаторна група и знам колко му излиза на шефа. Става въпрос за Германия и за около 600 Ач оловнокиселинни акумулатори на 24В струваха 3500 евро. Сменяме ги на 7-8 години, така, че си направете сметка колко прави това на месец. Та бих искал да избегна акумулаторите, но не намирам бърз трансферен суич на пазара (около 3 мс реакция), който да е с мощността за една къща (60-80А). Всички знаем колко дребни консуматора има включени през деня. При мен е например помпата на слънчевият колектор, компютри, телевизор, хладилник (само той има 30 Квч на месец). И ако се пресметнат нуждите правилно и загубите няма да са толкова големи.
krasias:
unimog, това дето си го решил не е правилно и няма да заработи. Микроинверторите са мрежови инвертори които не могат да работят без мрежа, а ти искаш да работиш без мрежа и ако не ти стига мощност рязко да добавиш от мрежата, което също няма как да стане защото трябва синхронизация иначе има гърмежи.
unimog:
Три неща ме доведоха до решението за използването на микроинвертори.
- Къщата ми е триетажна и със завършена изолация. Нямам идея как ще прекарам кабел от панелите до централен инвертор.
- Покривът ми е четирискатен с използваеми посоки югоизток и югозапад.
- С микроинверторите имам възможност за постепенно нарастване на системата.
Не отчетох факта, че микроинверторите са мрежови инвертори и няма да работят без мрежа. Благодаря за разяснението! Иска ми се системата да е проста и без акумулатори, но не знам как да стане това. Бях чел за панели с микроинвертори и кабел, който се включва в контакта, но мисля, че така няма какво да спре тока да убие някой техник, поправящ мрежата в района.
А ето и интересен линк относно микроинверторите: http://energyinformative.org/are-solar-micro-inverters-better-than-central-inverters/
krasias:
unimog, техника първо спира мрежата в района а това води до спирането на микроинвертора. Обаче няма какво да спре микроинвертора да подава ток в мрежата когато нямаш консумация вкъщи и така ще подаряваш ток на енергото. Имаше някакви опити за допълнителни устройства които да контролират микроинверторите но трябва да потърся информация. В повечето държави хората продават излишния ток, и няма нужда от подобни устройства но тука ситуацията е по различна. Има и друг проблем, хубаво е да се постави микроинвертор на всеки панел но е много скъпа инвестиция, с един мрежови инвертор който е подбран според мощноста на панелите е много по евтино. Също така при микроинверторите и мрежовите инвертори си зависим от мрежата и спре ли тока в мрежата и ти нямаш ток нищо че произвеждаш в момента.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия