Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Разпределител за Домашна Ел. Централа

<< < (11/16) > >>

valex:
krasias,
Руснака ползва нагревател да натовари допълнително инвертора. Иначе сигнала който ползва от ограничителя е 5 волта има/няма.
А предполагам инверторите с вход с ограничаване са по-бързи на пускане/спиране.
Проекта ми за ограничител отпадна поради липса на интерес от инвеститора и естествената китайска конкуренция :)

krasias:
Сигурно са по бързи, но според мен регулацията е плавна без излизане от паралел. Жалко обаче за идеята ти наистина беше гениална, аз трябва да ти се извиня тогава не те разбрах. Всъщност това на руснака не го разбрах много добре но сега нямам време по късно ще го гледам пак.

valex:
Идеята на руснака е при наличие на излишък засечен от ограничителя включва за определено време допълнително натоварване (в случая буркан с вода и нагревател в него) на мрежата в къщата. Така токовете генерирани от напрежението на инвертора си 'остават' във вътрешната мрежа. Вътрешна в смисъл мрежата отделена от 'външната' с електромера. И така не се позволява да се изпраща енергия навън. Което се санкционира освен всичко и парично за клиента. С времевото реле переодично проверява дали още има голяма генерация от инвертора.
Моята идея беше разликата от излишъка да се праща на съседа след като се загрее бойлера, басейна и се изпече баницата :)

sasma:

--- Цитат на: valex в Януари 21, 2019, 09:04:00 am ---От това видео става ясно , че ограничителя работи на включване/изключване на инвертора https://www.youtube.com/watch?v=d02rPyEbEo0
За мен е неочаквано и нелогично. Излиза, че просто се изключва инвертора ???? Това ще работи при всички инвертори, но ще се губи произведената енергия.
Руснака е направил някакво елементарно решение на проблема.
Вариант е ако управлението на инвертора да е направено при сигнал от ограничителя постепенно да намаля генерираната енергия до момента на получаване на сигнал от ограничителя, че излишната енергия към мрежата е нула .

--- Край на цитат ---

Не намирам такива лимитери вече.

mzk:
Здравейте,

На този проблем се натъкнах и аз. В коментар № 6 в тази тема ( http://analogov.com/showthread.php?tid=28&pid=200#pid200 ) съм разсъждавал.

При ELPUNTO коментирахме именно как да се ползва мощността, която при него стига 2-2.5 kW, когато акумулаторите са заредени. При него може да се следи дали акумулаторите консумират, а ако не - тогава да се вклюи някакъв товар (бойлер).

Вариантът е да се сложи двупосочен електромер на входа на домакинството и да се следи дали се връща енергия. Информацията се подава към друга електроника, която включва, изключва или плавно регулира някакъв паразитен товар, който да компенсира тази енергия.

Работя над подобен проект, ако има интерес може да сглобя прототип.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия